Dojenje i njegove prednosti

IMG 3217

Dojenje i njegove prednosti

DISPANZER ZA PREDŠKOLSKU DJECU
doc. dr. sc. med.prim. Mirjana Remetić, specijalista pedijatar {nomultithumb}

Za dobar start u životu, ne postoji bolji i prirodniji  način ishrane od ishrane majčinim mlijekom. Majčino mlijeko je prilagođeno nutritivnim potrebama djeteta u prvim mjesecima života,  fiziološkim mogućnostima njegovog digestivnog  trakta i ekskretornoj funkciji bubrega.Ono je hrana  koja zadovoljava emocionalne potrebe djeteta i majke i hrani primarne instikte, poput sisanja, hvatanja i grljenja.

dojenje 1

Sastav majčinog mlijeka je optimalan za dijete i ne zavisi od starosti, broja porođaja ili načina ishrane dojilje. Procenat masnoće u mlijeku se mijenja tokom dana kao i tokom istog podoja. Postoje razlike i u sastavu majčinog mlijeka vezane  za gestacijsku dob novorođenčeta, što je u skladu sa potrebama brzog rasta prijevremeno rođenog djeteta. Sastav majčinog mlijeka je optimalan za dijete i ne zavisi od starosti, broja porođaja ili načina ishrane dojilje. Procenat masnoće u mlijeku se mijenja tokom dana kao i tokom istog podoja. Postoje razlike i u sastavu majčinog mlijeka vezane  za gestacijsku dob novorođenčeta, što je u skladu sa potrebama brzog rasta prijevremeno rođenog djeteta. 

dojenje 2

Kolostrum, prvo mlijeko za ishranu  novorođenčeta koje se luči u prvih 5 dana laktacije, ima veći sadržaj proteina a niži sadržaj ugljenih hidrata u odnosu na zrelo mlijeko.  Njegov poseban značaj, osim nutritivnog,  ogleda se u imunološkoj  adaptaciji novorođenčeta na vanjsku sredinu. Zahvaljujući prisustvu sekretornog imunoglobulina A u majčinom mlijeku, posebno u kolostrumu, gdje ga ima najviše,  stvara se  zaštitni sloj na mukoznoj membrani nosa, ždrijela i intestinalnog trakta što  doprinosi većoj otpornosti dojenčeta.

dojenje 3

Ishrana majčinim mlijekom štiti dojenče od crijevnih infekcija, infekcija donjih respiratornih puteva i srednjeg uha i ozbiljnih infekcija poput meningitisa, ne samo dok traje dojenje već i kasnije u djetinjstvu. Ukoliko do infekcije ipak dođe njen tok je lakši a ishod povoljniji. Antitjela u majčinom mlijeku smanjuju rizik i od razvoja alergijskih bolesti, sindroma iznenadne dojenačke smrti, maligniteta,  dijabetesa tipa 1 i 2, hipertenzije, hiperholesterolemije, gojaznosti, zapaljenskih bolesti crijeva i sl. pa čak i pojave febrilnosti nakon imunizacije.

dojenje 4

Isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci života i njegovo produženo trajanje do 12 mjeseci i duže, povoljno djeluju na kognitivni razvoj, zahvaljujući masnim kiselinama u majčinom mlijeku, posebno palmitinskoj kiselini.

Podijeli na socijalnim mrežama...