KONTINUIRANE EDUKACIJE U DOMU ZDRAVLJA TUZLA

IMG 0198

KONTINUIRANE EDUKACIJE U DOMU ZDRAVLJA TUZLA

Domaćin edukativnog sastanaka bilo je odjeljenje za bolesti uha,grla i nosa.Prepuna edukacijska sala pokazatelj je da je tema o kojoj se govorilo izuzetno zanimljiva.“Epistaksa“(krvarenje iz nosa) situacije su o kojoj su govorle dr.Edina Bratovčić,spec.ORL i Zenana Jusufović,medicinska sestra.

Kako je istaknuto Epistaksa je krvarenje iz nosa, do kojeg dolazi iz prednjeg ili stražnjeg dijela nosnog septuma. Dijagnoza se postavlja pregledom. Liječenje ovisi o mjestu krvarenja, a obuhvaća kauterizaciju i različite oblike tamponade. U većini slučajeva krvarenje potječe iz prednjeg dijela septuma, iz spleta krvnih žila anteroinferiornog područja. Većina epistaksa je sekundarna, uslijed lokalne ozljede (uključujući ispuhivanje nosa i kopanje) i suhoće sluznice. Rjeđe su uzroci lokalne infekcije, poput vestibulitisa, rinitisa i sinusitisa; sistemske infekcije poput AIDSa; strana tijela (osobito u djece); arterioskleroza; hipertenzija (loše kontrolirana); dobroćudni ili zloćudni tumor paranazalnog sinusa ili nazofarinksa i perforacije septuma. Epistaksa bilo kojeg uzroka je česta u bolesnika sa sklonošću krvarenju (npr. trombocitopenija, bolesti jetre, koagulopatija, primjena antikoagulansa).

Krvarenje može biti od kapljičnog do jakog. Premda jaka epistaksa brzo zahvaća obje nosnice, većina bolesnika može lokalizirati krvarenje na jednu nosnicu, na koju se usmjerava klinički pregled. U bolesnika s aktivnim krvarenjem poduzima se liječenje na osnovi pretpostavke da se radi o krvarenju iz prednjeg dijela. Potreba za transfuzijom se određuje na osnovi razine Hb, simptoma anemije i vitalnih znakova.Kazala je između ostalog dr.Edina Bratovčić

Priprema pacijenta i načini pripreme za sanaciju Epistakse dio je o kome je govorila Zenana Jusufović,med.sestra.

Podijeli na socijalnim mrežama...