10.OKTOBAR 2018. – SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA. Tema: „Mladi i mentalno zdravlje u svijetu koji se mijenja“

IMG 0123

10.OKTOBAR 2018. – SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA. Tema: „Mladi i mentalno zdravlje u svijetu koji se mijenja“

PROGRAMOM OBILJEŽAVANJA 95.GODIŠNJICE DOMA ZDRAVLJA TUZLA CENTAR ZA MENTALNO ZDRAVLJE JE ORGANIZOVAO OBILJEŽAVANJE

OTVORIMO VRATA CMZ-a ZA MLADE

Tim povodom održana je press konferencija na kojoj su se obratili prim.dr.Zlatko Kalabić,šef centra,Meliha Hrustić,dipl.med.ses.-odgovorna sestra centra,magistar socijalnog rada Nedim Osmanović,dipl.ped.psiholog Jasmina Šahović uz prisustvo prof.dr.Samira Mačkovića,pomoćnika direktora za medicinska pitanja i dipl.medicinskog tehničara Almira Avdića,glavnog medicinara Doma zdravlja Tuzla.

Istaknuto je a i potvrdjena je neupitni važnost provođenja projekata kojima se dodatno potiče svijest o važnosti mentalnog zdravlja među mladima i važnost prepoznavanja potrebe djece i mladih kako bi se njihove interese stavilo na prvo mjesto. Rečeno je i da po sistemu hitnosti treba provoditi projekte zaštite mentalnog zdravlja mladih.

Posebno je naznačeno da su : „Mentalno zdravlje mladih i poremećaji mentalnog zdravlja rastući problem cjelokupnog društva, a da je tome zaista tako svjedoče i poražavajuće brojke prema kojima je suicid 2. uzrok smrtnosti adolescenata u svijetu. Samim Tim navedeno znači da je prijeko potrebna,briga o mentalnom zdravlju mladih kao jedan od prioriteta u radu i djelovanju svih relevantnih institucija u predstojećem periodu“.

Poseban naglasak ovom prilikom stavljen je na to da stručnjaci ističu važnost sistemske edukacije i stručnjaka u sistemu odgoja i obrazovanja iz područja mentalnog zdravlja. Sistemska edukacija je potrebna kako bi djecu i mlade pripremili za život u svijetu u kojem živimo u svim njegovim segmentima,rečeno je.

Ovom prilikom odoržano je i predavanje na temu: „Mentalno zdravlje i mladi u svijetu koji se mijenja“ autora prim.dr.Zlatka Kalabića,šefa centra.Takkođe u okviru obilježavanja dana mentalnog zdravlja održana je i projekcija filma o mentalnom zdravlju „F 41 I ja“ studentskog kluba IPI Akademije Tuzla a nakon je uslijedila panel diskusija,donatorska izložba radova korisnika usluga CMZ-a te obilazak centra i druženje.

Podijeli na socijalnim mrežama...