Besplatan PAPA test i mamografija

arompregled_thumb

Besplatan PAPA test i mamografija

U narednih šest mjeseci 80 Romkinja, majki i djevojaka različitih starosnih dobi, moći će besplatno da obave PAPA test i mamografiju. Riječ je o projektu kojem je cilj prevencija zdravlja žena Romkinja koje su nerijetko bez zdravstvenog osiguranja pokrenutom od strane Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost” iz Tuzle uz podršku najveće domaće farmaceustke kompanije i Doma zdravlja Tuzla kao nositelja projekta.

arompregled

Od ideje do realizacije projekta prošlo je malo vremena jer je riječ o značajnom projektu, naročito ako se uzme u obzir nepostojanje preventivnog programa za ove bolesti na državnom ili entitetskom nivou. Ovo je zapravo nastavak nedavno završene akcije koju je pomoglo Federalno ministarstvo zdravstva u kojem je pregledano 1.200 pacijentica sa naše opštine, kazao je prim. dr. Suvad Bijedić, pomoćnik direktora Doma zdravlja Tuzla za medicinska pitanja naglasivši značaj ovih akcija u cilju stvaranja navike kod žena da brinu o sebi i svom zdravlju.

Kompanija Bosnalijek prepoznala je značaj ovog projekta jer su karcinom dojke i grlića materice nažalost veliki uzročnici smrtnosti u našoj zemlji. Ovu akciju pratiće i veliki broj edukativnih programa i okruglih stolova sa ovom tematikom, a u Udruženju žena Romkinja “Bolja budućnost” se nadaju značajnom odzivu žena iz svih opština Tuzlanskog kantona.

Podijeli na socijalnim mrežama...