Besplatna spirometrija – Jeste li izmjerili svoju plućnu funkciju?

alqf6wa2_thumb

Besplatna spirometrija – Jeste li izmjerili svoju plućnu funkciju?

U okviru obilježavanja Svjetskog dana hronične opstruktivne plućne bolesti (HOPB) u tuzlanskom Domu zdravlja organizovano je besplatno mjerenje plućne funkcije za građanstvo.

aspirometrija4

Najbolji način dijagnosticiranja hronične opstruktivne plućne bolesti je mjerenje plućne funkcije – spirometrija. Riječ je o bezbolnoj dijagnostičkoj metodi koja je dobar pokazatelj stanja respiratornih organa.

Hronična opstruktivna plućna bolest je često oboljenje pluća naročito kod dugogodišnjih pušača ili osoba koje su dugotrajno bile izložene štetnim gasovima najčešće na radnom mjestu. Veliki broj osoba umire od posljedica ove bolesti te su procjene da će za deset godina to biti treći uzrok smrtnosti ljudi u svijetu, kazao je prim. dr. Suvad Dedić, mr. medicinskih nauka sa Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla.

apulmo

Specijalisti pulmolozi su građanima osim mjerenja plućne funkcije pružili odgovarajuće savjete shodno spirometrijskom nalazu. Cilj je da se pacijentima sa HOPB-om ukaže da se ovo oboljenje može uspješno dijagnostikovati i pravovremeno liječiti, a samim tim poboljšati i kvalitet njihovog života. Najčešći savjet ljekara jeste upravo sugerisanje da se prestane sa konzumiranjem cigareta jer je širenje globalne svijesti o štetnosti duhanskog dima jedan od najznačajnijih faktora u prevenciji ove bolesti.

Besplatnu spirometriju, ali i edukaciju građana o HOPB-u, organizovalo je Respiratorno udruženje u BiH i Udruženje pulmologa Republike Srpske u saradnji sa kompanijom GlaxoSmithKline.

Podijeli na socijalnim mrežama...