Članovi Gimnastičkog kluba Tuzla posjetili Centar za rani rast i razvoj Doma zdravlja Tuzla

unnamed

Članovi Gimnastičkog kluba Tuzla posjetili Centar za rani rast i razvoj Doma zdravlja Tuzla

Centar za rani rast i razvoj Doma zdravlja Tuzla su posjetili članovi Gimnastičkog kluba Tuzla. Povod posjete je izuzetno dobra saradnja u cilju poboljšljanja i unapređenja ranog rasta i razvoja djece u Tuzlanskom kantonu. Doc. dr. med. sc. prim. Mirjana Remetić, specijalista pedijatar i dr. sc. Jasmina Klebić, logoped navode izuzetno uspješnu saradnju sa Gimnastičkim klubom Tuzla i trenerima dr. sc. Almirom Atikovićem, mr. sc. Zerinom Emićem, Sejadom Dropićem, prof., i Elvedinom Ćerimovićem, prof., koja traje već duži niz godina a posebna pažnju se poklanja psihofizičkom zdravlju najmlađe populacije.

Usluge koje pruža Centar za rani rast i razvoj djece su promocija ranog razvoja djece, uključujući zdravlje, prehranu i dobro roditeljstvo. Važna komponenta u funkcioniranju ovog Centara je pružiti savjetodavne usluge roditeljima, rad na terenu, pružajući učinkovitu potporu ranjivim i marginaliziranim porodicama. Zaposlenici Centra za rani rast i razvoj također svakodnevno pružaju pomoć i podršku djeci koji imaju poteškoće u komunikaciji kroz logopedske tretmane. Na ovaj način blagovremeno se detektuju djeca koja imaju poteškoće u jezičkom, kognitivnom, motoričkom i psiho-socijalnom razvoju prije upisa u školu.

Gimnastički klub Tuzla uz najsavremeniju sportsku opremu pruža mogućnost da se individulano i u malim grupama radi na poboljšanju motoričkog statusa najmlađe populacije. Dr. sc. Remetić i Klebić istiću kako je u stalnom porastu interesovanje za ovaj Centar i pružanje usluga koje Centar nudi. Svjesni brige roditelja za zdravlje djece i sa željom da zdrava populacija bude primjer zašto se treba zalagati u Gimnastičkom klubu Tuzla pružaju se mogućnosti da se sva djeca bave sportom i gimnastikom. U zadnjih par godina sve veći broj roditelja i djece nam se obraćaju za pomoć jer su već u ranoj mladosti uočene određene poteškoće u rastu i razvoju.
Tokom radnog sastanka razgovarano je o mogućnostima nabavke adekvatne opreme, potencijalnim zajedničkim projektima, uočenim poteškoćama u radu sa djecom, prezentacija rezultata istraživanja i sl. U narednom periodu pokušat ćemo doprinijeti harmoničnom rastu i razvoju što većeg broja djece predškolskog uzrasta, spriječiti negativne posljedice usljed dugotrajnog sjedenja, usljed korištenja mobitela, tableta, tv igračkih konzola, neadekvatne ishrane te preventivno djelovati na sprečavanju deformiteta i korekciji nastalih deformiteta i socijalizaciji djece. Sportska gimnastika za razliku od drugih sportova značajno doprinosi svestranoj pripremi za život i rad, daje veće efekte ako je dozirano prema uzrasnim karakteristikama, individualnim sposobnostima i zdravstvenom stanju.

Podijeli na socijalnim mrežama...