Dispanzer za predškolsku djecu – Obilježavanje Svjetske sedmice dojenja

naslovna

Dispanzer za predškolsku djecu – Obilježavanje Svjetske sedmice dojenja

U svijetu se svake godine, u skladu s globalnom strategijom WHO/UNICEF-a o unaprijeđenju dojenačke ishrane, od 1-7 avgusta obilježava Svjetska sedmica dojenja, s ciljem zaštite, podrške i promocije dojenja, podržana i od strane JZNU Dom zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla.

Povodom obilježavanja Svjetske sedmice dojenja u Dispanzeru za predškolsku djecu JZNU Dom zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla održana je edukacija majki porodilja o značaju dojenja u ishrani djeteta pod sloganom Svjetske zdravstvene organizacije za 2016. godinu „Podržimo mame u dojenju bilo kada i bilo gdje“

Cilj edukacije je bio da se:naslovna 2

  • privuče pažnja na ulogu koju ima „Deset koraka do uspješnog dojenja“ u porastu stope dojenja;
  • promoviše dojenje da bude lak izbor za žene;
  • informišu majke o rizicima vještačke ishrane i ulozi dojenja u dječijem razvoju i zdravlju, kao i u zdravlju majki;
  • omogući majkama da unutar sistema zdravstvene zaštite, a i dalje, dobiju potpunu podršku za dojenje.

Najnovija istraživanja su pokazala da je dojenje prva vakcina jer sadrži sve potrebne nutritivne elemente, vitamine E, A i K, minerale, znatno manju količinu masti, imunoglobuline i antitijela koja su značajna za zaštitu djece od raznih infektivnih agensa, bilo da su u pitanju virusi ili bakterije. Takođe je naglašeno da dojenje smanjuje rizik od smrtnosti i obolijevanja dojenčadi i majke, jača imunitet kao i da ima blagotvoran učinak na kognitivne sposobnosti i motorni razvoj.

Majčino mlijeko je jedina idealna hrana koja u potpunosti zadovoljava potrebe dojenčeta u prvih šest mjeseci života, tako da nije potrebno dopunjavanje ishrane dojenčeta, već samo isključivo dojenje ukoliko ne postoje prepreke za isto.

Dokazano je da djeca koja doje rjeđe obolijevaju od svih oboljenja, emocionalno su stabilnija, brže ozdrave ukoliko su bolesna, a dokazano je da djeca koja doje iamju i veći koeficijent inteligencije.

Majčino mlijeko je nezamjenjivo, u svakom trenutku je spremno za hranjenje, sterilno, najjeftinije, a najidealnije. Dojenje se preporučuje do dvije godine ukoliko su majke u mogućnosti da doje.

Podijeli na socijalnim mrežama...