EDUKATIVNI SASTANAK – Službe u zajednici i konsultativno-specijalistička zdravstvena zaštita

IMG 0079

EDUKATIVNI SASTANAK – Službe u zajednici i konsultativno-specijalistička zdravstvena zaštita

Predavanje na temu : „Ultrazvučna dijagnostika novorođenačkog kuka“ održala je prim.dr.Dubravka Bosankić-Tadić,spec.za ortopedsko traumatološke bolesti.Između ostalog doktorica Bosankić je istakla da ultrazvučni pregled kukova spada u metode s najmanje štetnih efekata u dijagnostici razvojnog poremećaja kuka.

Prvi ultrazvučni pregled treba obaviti u drugom mjesecu života bebe, kada će liječnik – ortoped posavjetovati roditelje o daljnjem ponašanju i načinu previjanja bebe. Po potrebi, dobro je napraviti još jedan kontrolni pregled nakon četvrtog mjeseca, rečeno je.

Drugo predavanje na temu: „Zakašnjeli govorno jezički razvoj“ održala je mr.sc.Danijela Čiča iz odjeljenja za patologiju sluha,glasa i govora.Kako je istaknuto pojam zakašnjelog govorno-jezičkog razvoja se odnosi na djecu u dobi od 2. do 4. godine koja su urednog motoričkog i spoznajnog razvoja, a koja iskazuju nekoliko govorno-jezičnih teškoća: kasno progovaranje, spor i nedostatan prirast broja riječi, teškoće u razumijevanju verbalne poruke, manjkava rečenica s (brojnim) netačnostima te poteškoće u razumijevanju pitanja,istakla je ovom prilikom mr.sc.Danijela Čiča.

 

Podijeli na socijalnim mrežama...