EDUKATIVNO PREDAVANJE U POVODU 10.OKTOBRA SVJETSKOG DANA MENTALNOG ZDRAVLJA

IMG 3855

EDUKATIVNO PREDAVANJE U POVODU 10.OKTOBRA SVJETSKOG DANA MENTALNOG ZDRAVLJA

Domaćin predavanja je bio Centar za mentalno zdravlje. Ove godine Svjetski dan mentalnog zdravlja bit će bilježen pod motom „STRES NA RADNOM MJESTU“. Upravo na ovu temu pred većim brojem posjetilaca i medijskih kuća govorio je dr.med.Zlatko Kalabić, specijalista neuropsihijatar i Šef Centra za mentalno zdravlje.

Drugu temu „Tehnike relaksacije“ prisutnima su izlagali dipl. med. ses. Meliha Hrustić i magistar scoijalnog rada Nedim Osmanović.

Posljedice dugotrajnog bivanja pod stresom su iscrpljivanje i opadanje ukupne funkcionalnosti organizma, što rezultira smanjenom efikasnošću. Smanjena efikasnost znači smanjenu uspješnost u postizanju zadanih ciljeva, što ponovo stvara stres. Takav ciklus dugoročno slabi imunološki sustav organizma i vodi bolesti. Relaksacija je jedna od najdjelotvornijih vidova samopomoći kada je u pitanju mentalno zdravlje. Ona može biti korisan dodatak bilo kojem drugom tipu tretmana, kao i djelotvorna mjera prevencije razvoja stresa i anksioznosti,moglo se između ostalog čuti na ovom edukativnom predavanju.

Podijeli na socijalnim mrežama...