EVROPSKA SEDMICA IMUNIZACIJE

foto1

EVROPSKA SEDMICA IMUNIZACIJE

U posljednjoj sedmici aprila zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, obilježavaju Evropsku sedmicu imunizacije s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti imunizacije. Ovogodišnja sedmica imunizacije obilježava se pod sloganom „Vakcinacija je individualno pravo, a kolektivna odgovornost“.

Povodom obilježavanja sedmice imunizacije medicinske sestre Dispanzera za predškolsku djecu JZNU Doma zdravlja „Dr.Mustafa Šehović“na čelu sa Adnedinom Lugavić,dipl.med.ses i u saradnji sa Udruženjem „Zemlja djece u BiH“ su realizovali 4 edukativno preventivne radionice za djecu i roditelje (Dnevni centar Tuzla, OŠ Centar, OŠ Sjenjak i OŠ Mramo)r. Edukovano je ukupno 100 učesnika. Osnovni cilj radionica je bio povećanje svijesti građana o značaju imunizacije u zaštiti zdravlja svakog pojedinca, a posebno djece. 

Imunizacija je najjeftinija i najefikasnija mjera za sprečavanje mnogih bolesti. Imunizacijom se preveniraju bolesti, komplikacije i smrtni ishodi od vakcinama preventabilnih bolesti uključujući difteriju, hepatitis B, morbile, zauške, veliki kašalj, zapaljenje pluća, dječiju paralizu, prolive izazvane rotavirusom, rubelu i tetanus. Prije uvođenja vakcine protiv malih boginja, koja je u primjeni skoro 50 godina, procenjuje se da je godišnje umiralo oko 2,6 miliona osoba.

Podijeli na socijalnim mrežama...