Godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji: Delegacija Doma zdravlja položila cvijeće na Slanoj banji i Kapiji

20200525 094920

Godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji: Delegacija Doma zdravlja položila cvijeće na Slanoj banji i Kapiji

Porodice ubijenih, prijetelji i komšije okupili su se na Aleji mladosti na Slanoj banji kako bi obilježili 25. godišnjicu masakra na tuzlanskoj Kapiji u kojem je granatom ispaljenom s položaja Vojske Republike Srpske, s planine Ozren, ugašen 71 život, dok je više od 200 civila ranjeno.

Delegacija Doma zdravlja u skladu sa protokolom i obaveznim mjerama prevencije u vrijeme COIVID-a-19,učenjem fatihe i odavanjanjem počasti minutom šutnje,među mnogobrojnim delegacijama iz BiH,TK-a i Tuzle,položila je cvijeće na Slanoj Banji i Kapiji.

Ovaj datum je u bivšoj državi slavljen kao Dan mladosti. Zbog toga je centar grada bio pun mladih ljudi, koji su željeli iskoristiti prvi sunčan dan nakon niza kišnih i barem na nekoliko sati u vrtlogu ratnog ludila “živjeti normalno”.

Radost i mladost prekinuti su padom granate u 20.55 sati, a zamijenili su ih neizbrisiva tuga i smrt. Oni koji su preživjeli masakr na svoj se način bore sa posljedicama, kako fizičkim, tako i psihičkim.

Podsjećanja radi, Vlada Tuzlanskog kantona 2016. godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja, dana stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, danom žalosti za područje našeg kantona.

Podijeli na socijalnim mrežama...