Izvještaj o Stručnom predavanju „Ishrana djece predškolske dobi“

Picture 020

Izvještaj o Stručnom predavanju „Ishrana djece predškolske dobi“

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja april 2017. godine u Dispanzeru za predškolsku djecu organizovano je predavanje na temu „Ishrana djece predškolske dobi“. Predavanje je održala pedijatar dr. Zinaida Topčić. Odziv predavanju, kao i utisci prisutnih su bili izuzetni. Tema o kojoj je predavanje upriličeno sadržajno i u pogledu preventivnog značaja za pravilan rast i razvoj djeteta je adekvatno odabrana. Ovim predavanjem prisutni roditelji su prije svega obogatili svoje znanje, te su upućeni na kontinuirano podizanje svijesti o značaju pravilne ishrane djeteta.

Cilj predavanja je bio upoznati roditelje o značaju optimalnog unosa svih nutritijenata koji su neophodni za normalan rast i razvoj djeteta. Posebno je istaknut značaj porodičnog ambijenta u pogledu održavanja zdravih prehrambenih navika, kao i fizičkih aktivnosti koje su bitne za zdravlje djeteta.

Roditelji su tokom predavanja upoznati o svim mogućim zdravstvenim posljedicama koje se mogu javiti kao rezultat neadekvatne prehrane djece predškolskog uzrasta. Posebno je akcentiran značaj prirodne prehrane (majčino mlijeko), kao najboljeg načina ishrane dojenčeta.

U svrhu dodatnih informacija bitnih za uravnoteženu prehranu i sticanje zdravih prehrambenih navika, prisutnima su podjeljene brošure „Vodič za pravilnu ishranu djece“.

Podijeli na socijalnim mrežama...