JEDINSTVENI MATERIJALI ZA BiH: Kako što prije otkriti odstupanja u razvoju djeteta i što prije doći do stručne pomoći

10622806 870153529718359 2327563299632666014 n1-thumb

JEDINSTVENI MATERIJALI ZA BiH: Kako što prije otkriti odstupanja u razvoju djeteta i što prije doći do stručne pomoći

10622806 870153529718359 2327563299632666014 n1U Sarajevu je u petak predstavljen set vodiča, priručnika i brošura koji će stručnjacima koji pružaju usluge iz oblasti primarne zdravstvene zaštite, predškolskog odgoja i obrazovanja i socijalne zaštite ali roditeljima prvi put na jedinstven način omogućiti adekvatno praćenje ranog rasta i razvoja djece. Kako je istaknuto, predstavljeni materijali olakšaće rano otkrivanje eventualnih odstupanja u razvoju i što je posebno bitno – svakome od njih dati smjernice i korake koje poduzeti u slučaju odstupanja kako bi dijete šti prije dobilo adekvatnu podršku.

“Ovi materijali jako su važni za UNICEF, ali su od istorijske važnosti za svu djecu BiH. Bitno je da su se po prvi put stručnjaci iz više oblasti skupa s roditeljima i porodicama uz institucionalnu podršku okupili oko istog koncepta koji će roditeljima pomoći da budu još bolji roditelji, povezati ih na najbolji mogući način sa stručnjacima, ali i dati odgovore na pitanja šta ko od njih treba da radi u određenim fazama razvoja djeteta, i gdje tačno potražiti pomoć ukoliko se otkrije neko od odstupanja”, kazao je na prezentaciji materijala predstavnik UNICEF-a za BiH dr. Ayman Abulaban dodajući kako je siguran da će sve daljnje aktivnosti, uključujući i polaznike institucionalno podržanog programa za rano prepoznavanje odstupanja od tipičnog razvoja djece od 0 do 18 godina kojima će materijali također biti od koristi na najbolji mogući način iskoristiti stečena znanja i vještine za bolju budućnost djece u BiH.

Materijali na kojima su uz podršku UNICEF-a radili predstavnici NVO ‘Edus’ i Federalne Radne grupe za unapređenje ranog rasta i razvoja djece obuhvataju vodiče za stručnjake za rad sa djecom sa razvojnim kašnjenjima i odstupanjima, instrumente – skale za procjenu razvoja djece od 0 do 6 godina, brošuru za roditelje o tipičnom razvoju djeteta, te nekim učestalim odstupanjima od tipičnog razvoja, dvojezičnu, interaktivnu slikovnicu za poticanje razvojnih vještina kod djece od 3 do 12 godina i elektronsku slikovnicu-igricu za poticanje razvojnih vještina djece. Predstavljeni su i slikovnica ‘Zaljubljeni vuk’ kao i interaktivna istoimena video-igrica koju pored djece mogu koristiti i logopedi u radu s djecom, a može se besplatno koristiti na http://edusbih.org/book/. ***

Odstupanja u razvoju kod djece u BiH se često kasno detektuju, a i kada ih se otkrije onda nažalost djeca budu u situaciji da ‘šetaju’ po sistemu dok ne dođu do konačne dijagnoze. Ove smjernice će omogućiti profesionalcima da reaguju odmah i da se sa djedetom što prije počne raditi”, istaknula je Selena Bajraktarević, rukovoditeljica projekata zdravstva i dječijeg ranog razvoja u UNICEF-u BiH.

“Pogledala sam sva ova izdanja, sjetila se svojih početaka u ambulanti za predškolsku djecu, i pomislila koliko bi mi tada ovakav set korisnih materijala valjao u praksi. Materijali povezuju roditelje, stručnjake, a djeci nude zabavan i edukativan sadržaj”, kazala je dr. Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva.

Kako je istaknuo dr. Smail Zubčević sa Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, predstavljeni materijali kao i program za ranu detekciju je nešto što će dugoročno poboljšati oblast ranog rasta i razvoja.

“Svaka marka uložena u rani rast i razvoj investicija je koja će se dugoročno višestruko isplatiti. Kad su materijali korišteni u praksi u pitanju, do sada smo imali priliku koristiti neke iz inostranstva ili okruženja koji su bili prilagođeni, ali sada prvi put imamo materijale koji će po prvi put dati presjek direktno vezan za našu populaciju”, kazao je dr. Zubčević.

Dr. Nirvana Pištoljević izvršna direktorica nevladine organizacije EDUS (Edukacija za sve) također je istaknula važnost činjenice da po prvi put imamo BiH razvojne norme

“Sve norme su naučno dokazane, potkrijepljenje i čine alat za stručnjake kojima ubrzava rad, ciljano utvrđuje eventualna kašnjenja u razvoju i pomaže pri izradi individualnog programa za svako dijete”, pojasnila je dr. Nirvana Pištoljević, autorica većeg dijela materijala među kojima su i dvije brošure za roditelje o tome šta treba znati u ranom razvoju djeteta te šta učiniti u slučaju odstupanja a koji će biti dostupni preko domova zdravlja, centara za rani rast i razvoj i drugih aktera dječije zaštite o kojima je govorila zamjenica predstavnika UNICEF-a za BiH Anna Riatti.

“Kao predstavnica UNICEF-a, ali i kao roditelj, mogu reći da ovi vodiči u jednostavnoj formi nude sve ono što svaki roditelj treba da zna o ranom rastu i razvoju. Praktični su i fokusirani na ključne razvojne faze”, kazala je Anna Riatti istaknuvši kako trećina roditelja u BiH imaju poteškoće da utvrde odstupanja u razvoju djeteta.

“Ovo će im olakšati da to otkriju i na vrijeme zatraže podršku, a tu su i praktični savjeti za stimuliranje male djece. Kad je slikovnica ‘Zaljubljeni vuk’ u pitanju, to je slikovnica koja je zabavna, poučna i govori o mogućnostima, ona je više od slikovnice. U BiH samo 44 odsto djece živi u domaćinstvima sa bar tri dječije knjige ili slikovnice, i podrška ‘Zaljubljenom vuku’ bila je naša podrška smanjenju tog broja”, kazala je Riatti.

Nadija Bandić, pomoćnica federalne ministrice obrazovanja i nauke i članica Federalne Radne grupe za unapređenje ranog rasta i razvoja djece istaknula je saradnju nevladinog i vladinog sektora te podršku UNICEF-a na izradi materijala.

“U Edusu imamo vrlo dragocjen stručni resurs, a kroz institucionalnu podršku taj resurs će biti upotrijebljen u punom kapacitetu i ovo što je urađeno doći će do krajnjih korisnika. Sve što sam vidjela u ovim materijalima bazirano je na paradigmi da sve što zajedno radimo mora biti usmjereno na dobrobit svakog djeteta”, istaknula je Nadija Bandić.

Podijeli na socijalnim mrežama...