Škola ultrazvuka

Polaznici_UZ_kole

Škola ultrazvuka

Znanje iz bazične upotrebe ultrazvuka abdomena neophodno je za ljekare raznih usmjerenja. Vođeni tom idejom tuzlanski Dom zdravlja u okviru stalne edukacije ljekara porodične medicine i Ljekarska komora Tuzlanskog kantona organizovali su devetu po redu školu ultrazvučne dijagnostike abdomena.

Polaznici devete škole Ultrazvuka nakon četiri sedmice danas su i svečano primili svoje  diplome.Osam polaznika iz Brčkog,Bijeljine,Zavidovića,Tuzle s uspijehom su završili ovu za specijaliste izuzetno bitnu dijagnostičku disciplinu.Tokom  trajanja ove edukacije ljekari su naučili kako se pregleda svaki organ unutar stomaka, odnosno abdomena, kakva je njegova ultrazvučna anatomija i kako se morfološki manifestuju patološke promjene na određenim organima.

Kako je istakla prof. dr. Slavica Beneš – Mirić, voditelj ove škole, nakon usvajanja znanja sa ovih predavanja ljekari mogu nadograđivati znanje upotrebom drugih dijagnostičkih metoda poput doplera i invazivnog interventnog ultrazvuka.Rečenom treba dodati i da 24.oktobra tekuće godine u istom aranžmanu ali sa 10 kandidata sa radom kreće i škola UZ Dojke.Stručna edukacija uz asistenciju profesorice Slavice Beneš Mirić.

Podijeli na socijalnim mrežama...