Predavanje na temu “Štetnost solarija i štetnost pušenja u adolescentskoj dobi”

picture-005_thumb

Predavanje na temu “Štetnost solarija i štetnost pušenja u adolescentskoj dobi”

STRUČNI SASTANAK U TUZLANSKOM DOMU ZDRAVLJA

Služba opće/porodične medicine

DISPANZER ZAŠKOLSKU DJECU I OMLADINU

„Koliko je SOLARIJ zaista štetan”

picture-008picture-005Izdvojili smo jedan naslov iako su predavanja bila izuzetno instereseantna dakle štetnost solarija i štetnost pušenja u adolescentskoj dobi. Predavači su bili prim.dr.Nermina Đulović, spec. školske med. i Mirjam Vantić med.sestra.

Kada je riječ o štetnosti solarija treba istaći a kako je kazala dr. Đulović da on može biti uzrok raznih pa čak i radiklanih poremećaja. Naime, rečeno je da većina svjetala koja se koriste u solarijima daju uglavnom ultraviolentna zračenja, koja uzrokuju tumore kože i oka. Nadalje, stručnjaci upozoravaju da su solariji, baš kao i pretjerano sunčanje, vrlo opasni, a usporedili su ih i sa otrovima poput arsena. Umjetno sunce, tvrde stručnjaci je siguran put do karcinoma, ističe dr.Đulović na kraju svog dijela predavanja.

O tome koliko je pušenje štetno suvišno je govoriti, a posebno u adolescentskoj dobi. Zato iz izlaganja Mirjam Vantić med. sestre izdvajamo nekoliko zapažanja. Adolescencija je prijelazno razdoblje u kojem mlad čovjek teži za samostalnošću i samoostvarenjem te konačno sazrijeva tjelesno, emocionalno i intelektualno u odraslu osobu. Nažalost kako je istaknuto cigareta je jedan od prvih znakova „zrelosti”. Zadimljeni kafići postali su dio imidža mladim generacijama. Poznato je da se mladi vrlo često poistovjećuju sa sebi bliskim osobama, oponašujući ih u svemu pa tako i u štetnim navikama. Problem VELIKI rješenje NA AKTIVACIJI ŠIRE DRUŠTVENE ZAJEDNICE i institcija koje se bave edukacijom mladih ljudi rečeno je ovom prilikom.

Sponzor ovog predavanja bila je farmaceustka tvrtka LEK Ljubljana.

Podijeli na socijalnim mrežama...