MEĐUNARODNI DAN ZDRAVE HRANE

MEĐUNARODNI DAN ZDRAVE HRANE

Povodom međunarodnog dana “ZDRAVE HRANE”a kroz projekat obilježavanja 100-te godišnjice naše ustanove,održano je edukativno predavanje na ovu temu.

Govorilo se o zdravoj ishrani uopšte kao i načinima ishrane pacijenata oboljelih od diabetes melitusa.Kako se moglo čuti,svi smo svjesni načina zdrave ili nešto zdravije ishrane ali je malo ili minimalno primjenjujemo.Hraniti se zdravo ima niz prednosti po zdravlje čovjeka posebno ako kroz kvalitetan unos namirnica,pravilno rasporedi obroke.

Svrha je pravilan raspored nutritijenata i optimalno funkcionisanje procesa u organizmu.Sve zajedno ne da stvara nego je tako,čovjek ima dobar osijećaj tokom cijelog dana i odlično zdravstveno stanje.Pravilna ishrana podrazumijeva i fizičku aktivnost u skladu sa mogućnostima.Pomenuta je i voda koja je prijeko neophodna i njena količina od 1,5litar do 2,0litra dnevnog unosa.

Prilagodite zdrav život sebi i svojim potrebama,tako da bude lijep,ukusan i prijatan u svakom trenutku.Kazala je ovom prilikom dr.Elvisa Smajić,spec.porodične medicine.
Načini ZDRAVE HRANE ili ishrane bolesnika sa diabetes melitusom uveliko ima dodirnih tačaka si sa već rečenim.Većini je poznato da se pacijenti sa dijagnozom ove bolesti moraju pridržavati važnih mjera u ishrani kazala je dipl.med.ses.Ferida Selimović koja je detaljno predočila prisutnima dozvoljene granice količine i vrste unosa hrane.


Takođe je naglasila da se adekvatnom prehranom uveliko možemo uticati na prevenciju dijabetesa neovisnog o inzulinu koji se obično javlja kod pretilih osoba nakon 40. godine života.

Takozvana “dijabetička dijeta” koju ljekar pripisuje pacijentu nakon što se ustanovi da je kod njega došlo do javljanja ove bolesti, predstavlja onu “idealnu prehranu” kakvu bismo svi morali provoditi čitav život. Jer dijabetička dijeta je regulisana, izbalansirana prehrana kojom se želi spriječiti hiperglikemija i regulisati metabolizam masti i glukoze.

Ured za odnose s javnošću

Podijeli na socijalnim mrežama...