NAJAVA/POZ​IV MEDIJIMA

100_7662

NAJAVA/POZ​IV MEDIJIMA

Poštovani,

U spomen osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije (7. aprila 1948. godine) i ove se godine 7. aprila slavi Svjetski dan zdravlja. Kako živimo u vremenu bogatom medicinskim znanstvenim istraživanjima te

 vrlo često svjedočimo otkrivanju novih revolucionarnih medicinskih postupaka i lijekova, primjerice antibiotika, mnoge su smrtne bolesti koje su ne tako davno ugrožavale živote ljudi, na sreću postale izlječive. Stoga je ovogodišnja kampanja Svjetske zdravstvene organizacije posvećena medicinskim otkrićima, odnosno očuvanju njihovih dostignuća za buduće naraštaje, pa je glavna tema ovogodišnjeg Dana zdravlja antimikrobna rezistencija koja ugrožava učinak mnogih lijekova koje danas koristimo.

Tuzlanski Dom zdravlja obilježit će ovaj dan na nekoliko načina.U saradnji sa organizacijama mladih našeg grada od 10.00 do 13.00 na kapiji će se vršiti mjerenje šećera u krvi kao i krvni pritisak (hipertenzia) dok će se u čekaonici Službe opšte/ porodične medicine sa početkom u 12.00 sati održati edukativno predavanje na već pomenutu i još neke teme a koje je riječju i slikom pripremljeno za pacijente.
Takođe treba dodati da će se u Edukativnom centru porodične medicine takođe upriličiti predavanje za pacijente na temu “Zdravom ishranom do zdravlja” sa početkom u 12.00 sati.

U sedam dana već  od 1. do 7. aprila organizovana su predvanja u aranžamnu Službe higijensko epidemiološke zaštite za koju je najuže vezan ovogodišnji moto obilježavanja.Predavanja se održavaju za učenike od petog do osmog razreda u OŠ Pasci, Novi Grad, Bukinje i Brčanska Malta. Teme koje predavači izlažu su ˝Epidemiologija zaraznih bolesti˝ i ˝Spolno prenosive bolesti˝. Predavanja će biti nastavljena tokom čitave godine po određenoj dinamici sa namjerom da budu obuhvaćene sve škole a o čemu je javnost već prethodno obaviještena.

Ured za odnose s javnošću
Adis Nišić

Podijeli na socijalnim mrežama...