Najčešća oboljenja-školska djeca i omladina – PSIHIČKI POREMEĆAJI

prim.dr .med Nermina Đulović

Najčešća oboljenja-školska djeca i omladina – PSIHIČKI POREMEĆAJI

SLUŽBA OPŠTE/PORODIČNE MEDICINE
Dispanzer za školsku djecu i omladinu/Dispanzer za zdravstvenu zaštitu studenata
prim. dr. Nermina Đulović, specijalista školske medicine{nomultithumb}

adolescent

Psihički poremećaji djece i adolescenata mogu se ispoljiti na različite načine npr.kao tjelesni simptomi i bolesti, poremećaji kontrole sfinktera,poremećaji govora i hranjenja, smetnje učenja i prilagođavanja, zloupotreba psihoaktivnih tvari sve do suicidnih ponašanja,poremećaja ličnosti i prevazivnih razvojnih poremećaja. Psihički poremećaji djece i adolescenata mogu se ispoljiti na različite načine npr. kao tjelesni simptomi i bolesti, poremećaji kontrole sfinktera,poremećaji govora i hranjenja, smetnje učenja i prilagođavanja, zloupotreba psihoaktivnih tvari sve do suicidnih ponašanja, poremećaja ličnosti i prevazivnih razvojnih poremećaja.

hiperaktivnost

ADHD(deficit pažnje/hiperaktivni poremećaji) je danas najčešći mentalni poremećaj kod djece a prisutan je i kod odraslih.Zastupljen je kod 3-8% Školske djece a glavni simptomi su nepažnja,hiperaktivnost i impulzivnost.Bitno je naglasiti da su djeca  s ADHD-om s normalnim ili iznadprosječnim intelektualnim sposobnostima što često zbunjuje roditelje i učitelje.{nomultithumb}

ponasanje poremećaj

Često roditelji i nastavnici traže pomoć a mi smo tu da izvršimo procjenu psihičkog stanja djeteta tj.obavljamo razgovor sa djetetom. Uzimamo istoriju bolesti, napravimo pregled i dodatna ispitivanja po potrebi. Postavimo radnu dijagnozu, a ujedno i obavljamo jednostavnije terapijske intervencije.

psiholoski djeca

Izuzetno je bitno naglasiti da se u ovakvim slučajevima posvećuje posebna pažnja jer za kvalitetna zdravstvena briga sa ovakvim pacijentima nalaže MULTIDISCIPLINARNI pristup (više ljekara različitih specijalnosti) što u konačnici rezultira pozitvnim ishodom.Školska djeca su naš prioritet i kao takvima poklanjamo im svu pažnju,posebno kada su u pitanju psihološki poremećaji.

 

Podijeli na socijalnim mrežama...