Nizom aktivnosti i događaja Dom zdravlja obilježio “SVJETSKI DAN ZDRAVLJA”

Nizom aktivnosti i događaja Dom zdravlja obilježio “SVJETSKI DAN ZDRAVLJA”

Nastavljaju se aktivnosti na promociji primarne zdravstvene zaštite i to na način da se što više približi korisnicima zdravstvenih usluga. Projekat počet u prvim danima obilježavanja 100-te godišnjice, planski od strane Organizacionog odbora ustanove, dosada je polučio niz pozitivnih rezultata a posebno kod pacijenta koji svakodnevno ne kriju riječi hvale za pomake koji su učinjeni u kompletnoj zdravstenoj usluzi.

Upriličeno je i službeno stavljanje u rad Centra za dojenje a u okviru Službe pedijatrije. Kako je istaknuto ovom prilikom neprocjenjivo vrijedno je imati dostupno savjetovalište za dojenje u kojem su svaki dan dostupni ljekari pedijatrije,

patronažne sestre i svo osoblje koje je  edukovano za pružanje pomoći i savjeta u dojenju. Centar će omogućiti da u kontaktu jedan-na-jedan sa savjetnicom majke dobiju konkretnu pomoć i podršku za uklanjanje problema koji porodiljama stoje na putu uspješnog dojenja, ali i njihov kutak gdje bezrbižno mogu pod stručnim nadzorom, doći sa bebom i nahraniti a sve to opet u jednoj opuštenoj atmosferi.

Ovakvi Centri su više nego svrsihodni a jedan od ciljeva na ovaj način potaknuti i velike kompanije i firme koje imaju mogućnost da u svojim ustanovama osnuju ove Centre jer realno za to ima potrebe s obzirom da dosta majki upravo radi.Napravili smo jedan veseo i šaren kutak ispunjen ljubavlju i toplinom.

Cilj centra je da bude podrška i pomoć ženama u najljepšem, ali i najosjetljivijem periodu života – poslije poroda i tokom dojenja,rečeno je između ostalog ovom prilikom.

Obilježavajući Svjetski dan zdravlja, organizovali smo i tri punkta Sltina, Kapija i Brčanska malta, na kojima smo sugrađanima mjerili krvni pritisak i šećer u krvi.

Izuzetna posjećenost i odziv, dokaz je opravdanosti ove akcije a za koje ističemo da nisu prve jer kontinuirano godinama trudimo se da u što više prilika budemo u gradu na licu mjesta. Iskoristli smo priliku da naše sugrađane i savjetujemo o prevenciji zdravlja a dostupne su bile i brošure i štampani materijali o svemu.

Takođe smo u Domu zdravlja u skladu sa već rečenim danom imali priliku slušati izuzetno stručno i temeljno predavanje doktorice Amine Mustačević. Ona se u povodu Svjestkog dana zdravlja osvrnula na prevenciju na jedan izrazito stručan i statistički način.

Predavanje za profesionalce ali valja napomenuti da se ipak radi o većini stvari koje poznajemo ali se trebamo malo više posvetiti analizi svoga zdravlja i to na vrijeme. Kako muškarci tako i žene, posebno kada su u pitanju bolesti srca, šećerna bolest, redovni pregledi kod specijalista.

Uopšteno prevencija je pola zdravlja a nekome i više od toga, zato treba opet onoliko koliko se u mogućnosti živjeti zdravo, kao najutemeljeniji način pomoći samom sebi.

Ured za odnose s javnošću

Podijeli na socijalnim mrežama...