Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja 10. 10. 2010. godine

logo

Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja 10. 10. 2010. godine

„MENTALNO I TJELESNO ZDRAVLJE KROZ ŽIVOT“

Ove godine Svjetski dan mentalnog zdravlja odvija se pod sloganom „Mentalno i tjelesno zdravlje kroz život“. Centar za mentalno zdravlje Poliklinike za neuropsihijatrijske bolesti JZU Dom zdravlja sa poliklinikom „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla  povodom tog značajnog dana održava stručni sastanak 11.10.2010.godine u 13,15 sati u Domu zdravlja Tuzla sa temama iz oblasti psihoterapije i promocijom novih edukativnih brošura…

„MENTALNO I TJELESNO ZDRAVLJE KROZ ŽIVOT“

Ove godine Svjetski dan mentalnog zdravlja odvija se pod sloganom „Mentalno i tjelesno zdravlje kroz život“.

Centar za mentalno zdravlje Poliklinike za neuropsihijatrijske bolesti JZU Dom zdravlja sa poliklinikom „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla (u daljem tekstu: Dom zdravlja Tuzla), povodom tog značajnog dana održava stručni sastanak 11.10.2010.godine u 13,15 sati u Domu zdravlja Tuzla sa temama iz oblasti psihoterapije i promocijom novih edukativnih brošura za sve građane i korisnike naših usluga sa posebnim osvrtom na mladu populaciju koja je sve češći korisnik naših usluga.

Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tuzla bavi se onim dijelom mentalnog zdravlja koje je usmjereno na prevenciju,rano otkrivanje i djelotvorno liječenje mentalnih poremećaja. Zaštita mentalnog zdravlja mladih, preveniranje i liječenje mentalnih poremećaja je najbolji način da se smanje učestalost i težina bolesti. Pažnju treba posvetiti i starijoj populaciji kod koje su u ovoj dobi učestale hronične bolesti i psihijatrijski problemi. Teška socijalna situacija, nezaposlenost, invalidnost takodjer čine značajne faktore kod populacije vezano za njihovo mentalno zdravlje. Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja. Odlučni smo da sistematičnim i planskim radom pomognemo ne samo oboljelima u spomenutim populacijama, već i porodicama koje se susreću s tim problemom.

U periodu od 01. 01. – 31. 08. 2010. godine u Centru za mentalno zdravlje Poliklinike za neuropsihijatrijske bolesti izvršeno je 21.129 pregleda,urađeno 384 grupne psihoterapije (5 grupa, 10-15 pacijenata svaki dan po 90 minuta), 4.086 analiza kliničkog psihologa, 2.223 individualne psihoterapije, 117 grupne socioterapije.Pored toga, urađeno je i 2.614 sistematskih pregleda.

U Centru za mentalno zdravlje smo otvoreni za pomoć i osobama sa drugim mentalnim poremećajima (poremećaji raspoloženja, anksiozni poremećaji, psihotični poremećaji…), koji se do sada zbog nelagode, „srama“ ili nekog drugog razloga nisu odlučili potražiti pomoć u nadležnim psihijatrijskim ambulantama. U Centar za mentalno zdravlje se može doći na savjet ili dogovor bez uputnice svog ljekara porodične medicine.

Radno  vrijeme Centra za mentalno zdravlje je svakim radnim danom od 07,00h – 15,00h,telefon 282-411, lokal:207

WHO – MENTALNO ZDRAVLJE NIJE ZARAZNO ALI RAVNODUŠNOST JESTE.

Podijeli na socijalnim mrežama...