OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV DIJABETESA

IMG 1905

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV DIJABETESA

Besplatnom kontrolom tromjesečnog šećera u krvi za pacijente oboljele od dijabetesa a u saradnji sa kompanijom Novonordisk počelo je obilježavanje 14.novembra svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.
Osoblje Službe za opštu/porodičnu medicinu, davalo je korisne savjete o šećernoj bolesti i preporuke za njenu prevenciju.

Služba opšte/porodične medicine ima nekoliko aktivnosti planiranih za obilježavanje ovog datuma, u saradnji sa aktivom udruženja žena grada Tuzle,utorak 15.11.2016. sa početkom u 10.00 sati će se održati stručno predavanje u Domu penzionera.

Predavanje na temu „Diabetes melitus i zdrav stil života“ održat će prim.dr.Samira Srabovića i diplomirana medicinska sestra Elmedina Hadžić.Kako je najavljeno očekuje se prisustvo do 100 osoba od kojih veliki dio njih ima probleme kada je u pitanju šećerna bolest.Predavanje je planirano i za srednjoškolce u gimnaziji „Ismet Mujezinović“ 21.novembra 2016 u 09.00 sati a na temu: „Zdrava ishrana kod tinejdžera“o čemu će učenicima govoriti dipl.med.ses.Sidika Fazlić.

Prema posljednjim statistikama, procjenjuje se da od dijabetesa u svijetu trenutno boluje oko 400 miliona ljudi.U BiH se taj broj kreće oko 280.000,ovakvi podaci ukazuju na važnost dijabetesa kao velikog zdravstvenog problema današnjice.

 

Podijeli na socijalnim mrežama...