OBILJEŽEN 14.NOVEMBAR SVJETSKI DAN DIABETESA

IMG 0216

OBILJEŽEN 14.NOVEMBAR SVJETSKI DAN DIABETESA

Novembar 14, dan je kada se širom svijeta poduzimaju razne aktivnosti u cilju podizanja svijesti o šećernoj bolesti. Bolesti koja je hronična, progresivna i vodeći je uzrok bolesti srca, moždanog udara, sljepila, zatajenja bubrega i netraumatskih amputacija donjih udova.

Dijabetes se odnosi na cijelu porodicu – bila je tema je obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa 2018.

Izuzetno dobrom organizovanom akcijom,odjeljenje za INTERNE bolesti Doma zdravlja I Služba opšte/porodične medicine su besplatno radile mjerenje šećera u krvi I krvnog pritiska.Izuzetan odziv građana na svim punktovima u odjeljenje za INTERNE bolesti,u Službi opšte/porodične medicine te u prostprijama MZ “Novi Grad 1” I ispred Centa “Konzum” u Krečanskoj ulici,bio je dokaz da sugrađane itekako zanima njihovo zdravlje I da je svijest o redovnoj kontroli na visokom nivou.

Vrijednosti posebno šećera u krvi su varirale a ono što je pomalo I poražavajuće jeste da veliki broj mladih a na osonovu mjerenja na terenu ima povišene vrijednosti preko 8.Naravno savjeti su dati na licu mjesta kao I brošure kako I na koji način voditi računa o svom zdravlju.

Podijeli na socijalnim mrežama...