OBILJEŽEN 16.OKTOBAR EVROPSKI DAN POKRETANJA SRCA „NAŠE RUKE MOGU SPASITI NEČIJI ŽIVOT“

IMG 0004

OBILJEŽEN 16.OKTOBAR EVROPSKI DAN POKRETANJA SRCA „NAŠE RUKE MOGU SPASITI NEČIJI ŽIVOT“

Organizator ove izuzetne prezentacije bila je Služba hitne medicinske pomoći a ujedno se radi o jednom od događaja vezanim i za obilježavanje 95.godišnjice Doma zdravlja Tuzla.

Prezentacije izvodjenja kardiopulmoalne reanimacije-oživljavanja,izazvale su veliku pažnju kako kod učenika u osnovnim i srednjim školama tako i u javnosti odnosno na glavnom Gradskom trgu.Svjesnost učenika podignuta je na visok nivo posebno kada se zna da su u školama a nakon obuke u Službi hitne medicinske pomoći,prezentacije radili nastavnici koji su osim učenicima prezentirali svoje znanje i kolegama.

Bilo je zanimljivo gdje su na istovjetan način na Gradskom trgu svoje znanje pokazali pripadnici profesionalne vatrogasne brigade Tuzla i pripadnici MUP-a TK-a.Ovakav vid prezentacije je privuako i veći broja sugrađana što onih koji su zainteresovano posmatrali do onih koji su se i dirketno uključili kako bi stekli nova znanja.

Na ovaj način se željelo ukazati na značaj ranog započinjanja (kardio pulmonalne reanimacije-oživljavanja),od strane medicinskih laika,i time spriječiti ishemijsko oštećenje mozga.Ukoliko niko ne započne mjere oživaljavanja,nakon 3-5 minuta od nastanka srčanog zastoja,nastaju teška oštećenja mozga,koja ni nakon ponovnog uspostavljanja srčanog rada,se ne vraćaju u početno stanje.Samo prvaovremeno inetrvencija na načine kao ove daju pacijentu šansu preživljavanja.

Prezentacije su održane u : Osnovnim školama Sjenjak,Pazar i Tušanj,kao i Gimnazijama Ismet Mujezinović i Meša Selimović te srednjoj Ekonomskoj školi.Glavna prezentacija održana ja na Glavnom gradskom trgu.

Podijeli na socijalnim mrežama...