ODRŽAN 5.KONGRES OFTALMOLOGA U FEDERACIJI BIH I 14.KONGRES OFTALMOLOGA JUGOISTOČNE EVROPE

IMG ea32a16514be8e6c8ad6e40574ce40f5 V

ODRŽAN 5.KONGRES OFTALMOLOGA U FEDERACIJI BIH I 14.KONGRES OFTALMOLOGA JUGOISTOČNE EVROPE

Sarajevo je bilo domaćin 5. Kongresa oftalmologa u Federaciji Bosne i Hercegovine kao i 14. Kongres Oftalmologa Jugoistočne Evrope (SEEOS). U kongresu su uzeli učešće 168 oftalmologa a aktivni učesnici su bili njih 50 u svojstvu predavača. Među predavačima su bili kolege iz Francuske, Švajcarske, Italije, Albanije, Turske, Grčke, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Rumunije i po prvi put kolege sa Kipra. U sklopu kongresa bila su i tri satelitska simpozijuma (Dietpharm, Alcon i Pfizer) koji su bili i sponzori kongresa kao i ARVO sesija sa grupom mladih oftalmologa predavača iz Bugarske na čelu sa profesoricom Petrom Vassilevom.

Na Kongresu su se čula predavanja iz područja cijele oftalmologije, od prenatalne oftalmologije, vitreoretinalne hirurgije, glaukoma, uveitisa, rekonstruktivne hirurgije orbite i konjunktivalnog sakusa, bolesti suznog aparata, povreda i infekcija oka, tumora oka, hirurgije prednjeg segmenta oka i hirurgije oka u budućnosti, dječije oftalmologije, neurooftalmologije pa sve do nove bolesti oka CADASIL. Uz to smo čuli i najmodernije dijagnostičke procedure, kao što su OCT Angiografija i dr. te savremene načine liječenja različitih bolesti. 

Kongres je otvorio sa predavanjem akademik Asim Kurjak kao najcitiraniji naučnik ovog dijela Evrope (preko 10.200 citata!)i naglasio je mogućnost 3D ultrazvučne prenatalne dijagnostike anomalija razvoja oka i orbite kao i mogućnostima liječenja takvih anomalija. Profesor Munier iz Švajcarske je govorio o intravitrealnom tretmanu citostaticima retinoblastoma a profesor Kaskaloglu mogućnosti tetovaže rožnice sa ciljem rješavanja estetskih i funkcionalnih smetnji kod pacijenata sa smanjenom vidnom oštrinom. Profesor Ferrara koji je predstavnik Italije umjesto preminulog profesora Cesarea Ferlinija govorio je o novim tehničkim mogućnostima kod operacija na glavi i oku. Profesor Nikolakopoulos Athanasios je govorio o najnovijoj 3D digitalnoj vitrektomiji sa primjenom NGINUITY i EIBOS2 sistema. I ostali predavači iz SEEOS grupe imali su interesantna predavanja i posječenost predavanjima od strane prisutnih na kongresu je bila zadovoljavajuća. Po prvi put na kongresu se pojavio i predstavnik Kipra profesor Teodorakis Potamitis i uzeo aktivno učešće sa radom iz oblasti rješavanja problema kod operacije katarakte.

Na sastanku FB SEEOS bila su raspravljana mnoga pitanja kao što su mjesto i vrijeme slijedećeg Kongresa, izbor novog predsjednika SEEOS, plan slijedećih kongresa (na Kosovu 2019. i Italiji 2020.), učestvovanje naših oftalmologa na drugim internacionalnim sastancima i kongresima, buduća suradnja sa Francuskim oftalmološkim udruženjem i učešćem njihovim mladih kolega, izmjene Statuta, kursevi za mlade oftalmologe i dr.

Drugi dan kongresa su na programu bile sesije patologije orbite, prednji segment oka kao i katarakta, neurooftalmologija a radni dan je završen sa sesijom dječije oftalmologije. Imali smo priliku čuti i radove iz sesije E postera. ARVO sesija je bila tematska i mogla su se čuti predavanja iz oblesti herpetičnih keratitisa kao i AVGF terapija kod horioidalne neovaskularizacije.

Treći radni dan je bio predstavljen sesijom iz traume oka, glaukoma i uveitisa i diskusije koje su se razvile nakon interesantnih predavanja dale su pečat važnosti ovog dijela oftalmologije.

Zaključak je svih učesnika, kako kolega iz naše zemlje tako i kolega koji su bili gosti, da je Kongres uspio, da se moglo čuti interesantnih predavanja i naučiti dosta novih stvari koje će biti od koristi u našem svakodnevnom radu.

Sljedeći SEEOS kongres je planiran za Szeged (Mađarska), Maj 30-Jun 2, 2018.

Prof dr sc Suzana Nikolić-Pavljašević
Predsjednik Organizacionog odbora Kongresa
Predsjednik Udruženja oftalmologa u FBiH

Podijeli na socijalnim mrežama...