OTVOREN SAVREMENI BLOK CENTRALNE STERILIZACIJE

IMG_5480

OTVOREN SAVREMENI BLOK CENTRALNE STERILIZACIJE

U cilju modernizacije i praćenja savremenih tokova sterilizacije instrumenata u Službi stomatologije Javne zdravstveno-nastavne ustanove Dom zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” u Tuzli osposobljen je novi Blok centralne sterilizacije.Pored poslenika ustanove svečanom otvaranju prisustvivali si i predstavnici Općine Tuzla,Ministarstva zdravstva,Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za javno zdravstvo.

Važno je istaći da je sterilizacija stomatoloških instrumenata u Službi stomatologije do sada bila na zavidnom nivou, a potezom otvaranja sasvim novog i namjenskog bloka ovaj vid sigurnosti zaštite pacijenata, ali i zaposlenika podignut je na još veći nivo.

PIMG_5484IMG_5497rema riječima načelnice Službe stomatologije, prim. dr. Mirjane Duspare, pomenuti blok sastoji se iz četiri dijela. ˝Riječ je o prostoriji za prijem ne sterilnog materijala, vlažna sterilizacija sa autoklavom, odvojeni prostor za suhu sterilizaciju i odvojeni prostor za izdavanje sterilnog materijala. Naš cilj je bio odvojiti čisto od nečistog i samim tim spriječavamo izvor zaraze i kontaminaciju sterilnog materijala˝, istakla je Duspara. Napomenula je i da Služba stomatologije, ali i sve ostale službe i odjeljenja koji djeluju pri tuzlanskom Domu zdravlja, svakodnevno se susreću sa ˝krvavim˝ intervencijama. Samim tim neophodno je sprovoditi specifičnu i opće mjere zaštite.Rečeno iziskuje timski rad i sprovođenje kako opštih tako i specifičnih mjera kao što su:dezinfekcija i nama jako važna – sterilizacija/pranje ruku,nošenje rukavica,maski,zaštitnih naočala.Radujemo se uspiješnom radu ovog odjeljenja a sve u službi zaštite zdravlja naših pacijenata kao i nas samih, dodala je dr Mirjana Duspara.

Inače, Služba stomatologe dnevno ima oko 200 pacijenata, a uposlenici novog bloka radit će u dvije smijene što će dovesti do češće sterilizacije materijala, odnosno instrumenata. Direktor Javne zdravstveno-nastavne ustanove Dom zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” u Tuzli, prim.dr. Kasim Brigić istakao je da u današnjem vremenu u kojem vlada besparica, menadžment pomenute ustanove maksimalno se trudi svojim pacijentima pružiti usluge koje su na zavidnom nivou. ˝Težeći ka boljem kvalitetu što podrazumijeva i certificiranje ustanove za viši standard pružanja zdravstvene usluge, mi smo prešli na renoviranje Službe stomatologije. Naša želja je i da uredimo i ostale službe, a sada nam na red dolazi Centar za mentalno zdravlje, zatim Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, te Služba hitne medicinske pomoći˝, nastavio je Brigić. Naglasio je i da će do kraja ove godine biti završen i projekat informatizacije 24 ambulante koje djeluju na području općine Tuzla. Ovakav sistem, između ostalog, sadržavat će elektronsko obrađivanje kartona pacijenata, ali i recepata.

Inače projekat za ovaj prostor u izvedbi gosp.Huseina Dropića donirao je Učenički dom Behram-Begove Medrese uz svesrdnu pomoć prof.Mehmedalije Čandića pomoćnika direktora Medrese.Određeni dio opremanja bloka donirala je i firma “Salemont” a završne radove obavila je tehnička služba Doma zdravlja.

Podijeli na socijalnim mrežama...