SVEČANO OTVORENA NOVA AMBULANTA OPŠTE/PORODIČNE MEDICINE U SOLANI!

IMG 1294

SVEČANO OTVORENA NOVA AMBULANTA OPŠTE/PORODIČNE MEDICINE U SOLANI!

Svečanu vrpcu presjekli su načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, direktor JU Dom Zdravlja Tuzla „dr Mustafa Šehović” dr Kasim Brigić i pomoćnik ministra zdravstva FBiH dr Vildana Doder.

“Posljednjih desetak godina obnovljene su skoro sve ambulante porodične medicine na pordučju Općine Tuzla a novootvorena ambulanta u Solani površine 120 kvadratnih metara predstavlja 25 objekat van centralnog objekta Doma zdravlja Tuzla, rekao je direktor doma zdravlja Kasim Brigić

„Prostor u bivšoj bolnici Kreka adaptiran je u ambulantu porodične medicine za MZ Solana i to je naš 25 – ti objekat koji je van centralnog objekta Doma Zdravlja u Tuzli“, kazao je Kasim Brigić, direktor JZNU Dom zdravlja Tuzla.

Pacijenti iz ovog dijela grada sa radočću su dočekali vijest o otvaranju ambulante, jer su do sada po preglede i recepte morali ići u Dom zdravlja Tuzla, što je za one starije predstavljalo problem i dodatnu brigu oko prevoza.

U 120 metara kvadratnih radit će jedan specijalista poridične medicine sa nekoliko edukovanih sestara, a u cijeli projekat Federalna vlada uložila je 80 hiljada KM. Zgradu koja je adaptirana obezbijedila je Općina Tuzla.

„Dobro obavljen posao i sada idemo dalje sa sljedećim područnim ambulantama“, izjavio je Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla.

Otvaranje ambulante u Solani dio je desetogodišnjeg plana i četvrta faza projekta koji ima za cilj približiti usluge primarne zdravstvene zaštite pacijentima u mjesnim zajednicama, a da se u centralnom objektu razvija visoko diferencirana dijagnostika.

Kroz četiri faze projekta je za cijeli Tuzlanski kanton uloženo je gotovo četiri miliona KM.

„ Imamo još u planu da u petoj fazi, kada j općina Tuzla u pitanju, uđemo u još tri do četiri lokacije čime bi se nadamo se zaokružili potrebu za jačanjem infrastrukture“, rekla je Vildana Doder, pomoćnica Federalnog ministra zdravstva – Sektor za implementaciju projekata.

Tuzlanski kanton očekuje još jedan izazov a to je proces informaizacije primarne zdravstvene zaštite koji će u konačnici obezbijediti bržu i kvalitetniju uslugu pacijentima.

Press DZ Tuzla

IMG 1274

IMG 1433

 IMG 1334 1600x1200

IMG 1430 1600x1200

Podijeli na socijalnim mrežama...