Pismo našeg pacijenta: Pohvala za rad Odjela za sportsku medicinu Doma zdravlja Tuzla

dztuzla_novost

Pismo našeg pacijenta: Pohvala za rad Odjela za sportsku medicinu Doma zdravlja Tuzla

Proveo sam 30 dana na terapijama u Odjelu za sportsku medicinu Doma zdravlja u Tuzli i imam potrebu da izrazim svoje zadovoljstvo korektnim odnosom medicinskih radnika ovog odjela prema pacijentima. Počev od prof. dr. Samira Mačkovića koji me je ljubazno primio, pregledao i odredio adekvatne terapije.

Fizikalne terapije sam radio kod terapeutkinje Dženane koja je uložila maksimum napora da ojačam muskulaturu desne noge koja je atrofirala usljed operacije kuka. Posebno ističem njen stručan i profesionalan odnos prema meni (i ostalim pacijentima). Radila je postupno i promišljeno zadajući iz početka laganije vježbe da bih na kraju ojačao muskulaturu toliko, da sam zadate pokrete pravio opterećenjem noge sa tegom od 3 kilograma.

Dženana posebno insistira na pravilnom izvođenju pokreta, bez dozvoljavanja da se različitim uvijanjem tijela olakša zadata vježba. Cijelo vrijeme je uz pacijenta, pomaže mu da pravilno izvede pokret.

Riječi hvale imam i za terapeutkinju Lejlu, koja je takođe radila sa mnom u slučaju da Dženana radi s drugim pacijentom. Lejla također ulaže maksimum napora da pomogne pacijentu. Navodim primjer pacijenta Zonića koji je bio na stolu do mene. Ovaj pacijent je došao nakon ugradnje proteze kuka. Iz početka nije mogao sam napraiti niti jedan pokret. Uz napore i asistenciju Lejle već za desetak dana samostalno je radio neke lakše pokrete.

Ono što mi se posebno dopada u Odjelu za sportsku medicinu je kolektivni rad terapeuta. Svi terapeuti znaju sve o svim pacijentima. U slučaju odsustva jednog terapeuta, pacijenta preuzima drugi i nema zastoja. Osim toga u ovom kolektivu vlada zdrava atmosfera. Terapeuti za svakog pacijenta imaju lijepu riječ, ponekad i šalu, što umnogome ublažava bol.
Sala za terapije je uredna i čista.

Higijeničarka (ne znam joj ime) stalno je prisutna, briše pod, prašinu, prozore, mijenja čaršafe na stolovima. Sprave i ostala pomagala za izvođenje vježbi su funkcionalni i novi.
Ponekad se desi da pacijent iz opravdanih razloga ne može doći u zakazani termin, pa mu terapeuti pronađu rezervno vrijeme, tako da mu za taj dan ne propadaju vježbe. Već dvadesetak godina borim se sa atrofijom mišića desne noge, boravio sam u nekoliko banja, ali na ovakav profesionalizam i stručnost još nisam naišao.

Želim da Odjel za sportsku medicinu nastavi sa ovakvim radom i da pacijentima terapije ovdje ostaju u lijepom sjećanju kao meni.

Đuro Škondrić

Preuzeto sa: (tuzlarije.net)

Podijeli na socijalnim mrežama...