PONOSNO NOSIMO NJEGOVO IME: Povodom 90 godina tuzlanskog Doma zdravlja otkrivena skulptura „Dr Mustafa Šehović“

IMG 2288

PONOSNO NOSIMO NJEGOVO IME: Povodom 90 godina tuzlanskog Doma zdravlja otkrivena skulptura „Dr Mustafa Šehović“

Javna zdravstveno-nastavna ustanova Dom zdravlja sa poliklinikom „Dr. Mustafa Šehović” u povodu 90 godina svoga postojanja odužila se čovjeku čije ime ponosno nosi od 2006. godine. Ispred ustanove od prije par dana nalazi skulptura prof. dr. Mustafe Šehovića koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju zdravstva u našem grad.

„Skulptura je urađena na osnovu gipsanog modela koji je 1949. godine nastao u Brčkom. Dr. Šehović je bio čovjek širokog kruga interesa, a svojim savjesnim radom stekao je ugled i poštovanje kako među kolegama, tako i među narodom”, kazao je između ostaloga direktor tuzlanskog doma zdravlja prim. dr. Kasim Brigić.

Prof. dr. Mustafa Šehović, potiče iz činovničke gornjotuzlanske porodice. Nakon završene osnovne škole u Gornjoj Tuzli, gimnazije u Tuzli, Šehović je uspješno u Zagrebu završio studij medicine, a potom i specijalistički ispit iz fiziologije 1955. godine.

IMG 2314

„Moj djed je cijeli svoj život posvetio čovjekoljublju i nadam se da će ovo biti motiv mladim ljudima, naročito ljekarima, da nastave tradiciju poštovanja predhodnih generacija i djela koja su nam oni ostavili jer veliki ljudi ne trebaju biti zaboravljeni”, kazala je dr. Šejla Šehović, specijalista kardiologije i unuka velikana tuzlanskog zdravstva.

Skulpturu prof. dr. Šehoviću, koja se nalazi ispred Sportske medicine tuzlanskog Doma zdravlja, svečano su otkrili načelnik Općine Tuzla, primd.dr.Kasim Brigić direktor Doma zdravlja i unuka Šejla.

„Dr. Šehović je ovaj poklon zaslužio kao istaknuti građanin i ljekar. Grad je odlučio da Dom zdravlja nosi ime po dr. Šehoviću i to je veliko priznanje svakom doktoru, a naš grad je sretan što ima dugu i bogatu tradiciju zdravstva”, kazao je načelnik Jasmin Imamović.

Prof. dr. Mustafa Šehović je bio istaknut društveni radnik u političkim i kulturnim institucijama, višestruko nagrađivan kao čovjek, ljekar, aktivista i humanista, kako tokom života, tako i posthumno. Volio je fudbal, košarku i ljude, a život je posvetio prenošenju znanja na buduće generacije ljekara o čemu svjedoče brojni publikovani udžbenici i naučni radovi.

Podijeli na socijalnim mrežama...