Povodom 18. oktobra, svjetskoga dana menopaze

Picture-010_thumb

Povodom 18. oktobra, svjetskoga dana menopaze

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako će do 2030. godine 1,2 milijarde žena biti u dobi od pedeset godina ili više, što je gotovo trostruko više nego 1990. godine. Sve veći broj tih žena može ocekivati da će živjeti još nekoliko desetaka godina nakon menopauze. Produženje života, medutim, nosi dramatičan porast učestalosti bolesti i stanja koja mogu biti povezana s prestankom stvaranja estrogena u srednjoj životnoj dobi.

osteoporoza

U povodu Svjetskoga dana menopauze Internacionalno društvo za menopauzu poziva na aktivnost u edukaciji žena o zdravstvenim posljedicama menopauze. “Svjetski dan menopauze, 18. oktobar, ustanovljen je u čast ženama, a njegovim obilježavanjem skrećemo pažnju svima kako milioni žena u svijetu, svakodnevno ulaze u tu fazu života, iako mnoge još ne razumiju njene zdravstvene posljedice”, rekao je profesor Wulf Utian, predsjedajući Vijeća nacionalnih društava za menopauzu.

U povodu Svjetskoga dana menopauze svaka je država pozvana da zdravstvene potrebe žena u menopauzi ugradi kao bitnu stavku u zdravstvena istraživanja i javne zdravstvene programe, sa svrhom da se ženama pomogne u otklanjanju neugodnih simptoma koji mogu nepovoljno utjecati na poslovnu aktivnost i kvalitetu života. S druge strane, aktivan pristup menopazi može doprinijeti smanjenju učestalosti osteoporoze, bolesti srca i krvnih žila, raka debelog crijeva i ostalih bolesti i stanja koja su u vezi sa spolnim hormonima.

Šta se događa u menopauzi?

  • – Tijekom tog razdoblja života u tijelu žene smanjuje se stvaranje hormona u jajnicima, estrogena. Kao posljedica nedostatna stvaranja estrogena pojavljuju se ovi simptomi, stanja i bolesti:
  • poremaćaji menstruacijskog ciklusa prvi su znak smanjena stvaranja estrogena u jajnicima;
  • – valovi vrućine, često praćeni znojenjem, crvenilom i povišenom temperaturom kože te lupanjem srca odgovor su ženskoga tijela na smanjenje razine estrogena u njemu; traju obično od 30 sekundi do 5 minuta, mogu se javiti i više desetaka puta tijekom dana i noći;
  • – bolan, a ponekad čak i nemoguć spolni odnos zbog suhoće rodnice i njezina skupljanja;
  • – polovina žena starijih od 50 godina u nekom će vremenu pretrpjeti prijelom izazvan osteoporozom, a neke od njih nikada ne ozdrave i trajno trebaju tuđu pomoć, dok za neke ta epizoda završi i fatalno;
  • – više od polovine žena ne zna da je menopauza u svezi s povećanom opasnosti za pojavu bolesti srca i krvnih žila; srčani i moždani udar najčešći su uzroci smrti u žena u postmenopauzi, više nego svi zloćudni tumori zajedno;
  • – istraživanja sugeriraju kao je za ženu u postmenopauzi tri puta veći rizik nego u muškaraca iste dobi da će dobiti Alzheimerovu bolest.

U vezi sa ovim danom mr. sc. Mešalić dr. Lejla specijalista ginekolog danas će davati RTV TK dati izjavu u kojoj će pokušati predočiti svu problematiku al i značaj ovog dana.

Podijeli na socijalnim mrežama...