Povodom Svjetskog dana voda

IMG 4341

Povodom Svjetskog dana voda

Svjetski dan voda, koji se na globalnom nivou održava 22. marta ove godine u svijetu se obilježava pod motom „Voda i poslovi”.Istim povodom Služba za higijensko epidemiološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Tuzla krenut će danas u analizu svih izvorišta sa kojih građani Tuzle svakodnevno uzimaju vodu za piće. Prvo izvorište sa kojeg će se danas uzeti uzorci je izvorište u PAR SELU, ekipe ove Službe će 21.03.2016. u 10.15 minuta biti na izvorištu i vršiti kontrolu.

Prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu i vodne resurse bile su formulisane na konferenciji Ujedinjenih nacija o vodama koja je održana 1977. godine u Mar del Plati (Argentina). Skupština Ujedinjenih Nacija je rezolucijom od 22.marta 1993. godine odlučila da se 22.mart svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, širom svijeta, posebno skrene pažnja na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Prema procjenama stručnjaka, 1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a 2 milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uslova.

Bližimo se vremenu kada će potreba za vodom premašiti zalihe, jer prema procjenama već u narednih 20 godina, količina čiste pitke vode na svijetu će se smanjiti za trećinu. S tim na umu, vodu moramo štititi i štediti, svaki dan, na svakom mjestu i u svakoj prilici i na taj način svako od nas dati svoj lični doprinos očuvanju ovog važnog resursa.

Kontakt osoba za medije Rašid Milkunić 061 194 440

Ured za odnose s javnošću

Podijeli na socijalnim mrežama...