Predavanje “Melanom” u okviru dana “Euromelanoma” mr. med. sc. dr Merisa Imamović Kuluglić

Predavanje “Melanom” u okviru dana “Euromelanoma” mr. med. sc. dr Merisa Imamović Kuluglić

Euromelanoma dan, koji se obilježava tokom mjeseca maja/svibnja, predstavlja važan podsjetnik na neophodnost prevencije, ranog otkrivanja i educiranja o melanomu – jednom od najopasnijih oblika raka kože. Ovaj godišnji događaj okuplja dermatologe, medicinske stručnjake i javnost s ciljem podizanja svijesti o važnosti redovnih pregleda i zaštite od sunca.

Melanom, maligni tumor kože koji nastaje iz melanocita, pigmentnih stanica kože, predstavlja ozbiljan zdravstveni izazov širom svijeta. Njegova incidencija je u porastu, a rano otkrivanje ključno je za uspješno liječenje. Euromelanoma dan 2024. naglašava važnost samopregleda kože i redovnih pregleda kod dermatologa radi rane dijagnoze i efikasnog liječenja.

Ovogodišnji Euromelanoma dan fokusira se na edukaciju kao ključni alat u borbi protiv melanoma. Kroz javne tribine, informativne materijale i radionice, javnost se informiše o znakovima i simptomima melanoma te o strategijama prevencije, poput zaštite od sunca, nošenja zaštitne odjeće i redovnog pregleda mladeža. Dodatno, naglasak se stavlja na promovisanje svijesti o opasnostima solarija i štetnosti prekomjernog izlaganja UV zračenju.

Euromelanoma dan također pruža platformu za promociju najnovijih dostignuća u liječenju melanoma. Od inovativnih terapija do napretka u hirurškim tehnikama, stručnjaci iznose najnovije informacije o metodama liječenja s ciljem poboljšanja ishoda za pacijente.

Ovogodišnji Euromelanoma dan podsjeća nas da borba protiv melanoma zahtijeva kolektivni napor. Kroz saradnju medicinskih stručnjaka, institucija, organizacija civilnog društva i javnosti, možemo zajedno raditi na smanjenju incidencije melanoma i poboljšanju ishoda za oboljele.

Učestvujući u Euromelanoma danu 2024., pridružujemo se globalnom pokretu za zaštitu zdravlja kože i prevenciju melanoma je bio i sastavni dio navedenog predavanja, pored dodatnih stručnih detalja koji su se odnosili na pripremu kože za ljeto/sunčanje i posebno vremenske intervale na kojima ne treba biti na suncu.

Ured za odnose s javnošću

Podijeli na socijalnim mrežama...