Prevencija i kontrola hepatitisa B

mail

Prevencija i kontrola hepatitisa B

Služba higijensko epidemiološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja Tuzla sutra 10.februara 2011 godine u prostorijama Restorana ustanove u 13.00h, održat će stručni skup pod nazivom “PREVENCIJA I KONTROLA HEPATITISA B”

Predavači na ovu temu bit će: mr.sc.Šadić dr Jasna,specijalista epidemiolog

prim.dr.Vildana Stojić,specijalista infektolog

Iskreno se nadamo da ćete zbog iznimne važnosti ove teme kako za građane tako i za sve nas u Vašoj programnskoj šemi pronaći mjesto i vrijeme za objvaljivanje informacija sa skupa.

Hepatitis B uzrokuje i akutni i kronični hepatitis u bolesnika koji nisu u mogućnosti ukloniti virus. Prijenos može biti preko zaražene krvi(transfuzija – danas vrlo rijetko), tetovažama (tetovaže napravljene i amaterski i profesionalno), spolnim odnosom ili vertikalnim prijenosom (s majke na fetus). Ipak, u 50% slučajeva uzrok infekcije ne može se odrediti. Kontakt krvlju može se ostvariti razmjenom šprica za intravensko uzimanje droge, brijaćim priborom kao npr. žiletima, ili diranjem rana inficiranih osoba. Kao mjera prevencije. U mnogim zemljama postoji program zamjene šprica i igala. U SAD-u, 95% pacijenata se izliječi i stvori antitijela protiv virusa hepatitisa B. No, 5% bolesnika se ne izliječi te nastane kronična infekcija. Samo su te osobe pod rizikom od nastanka dugotrajnih komplikacija hepatitisa B. Bolesnici s hepatitisom B stvaraju antitijela protiv virusa hepatitisa B, ali ta antitijela nisu u dovoljo velikoj količini da suzbiju infekciju koja se smješta u DNK napadnutih stanica jetre. Stalni nastanak virusa u kombinaciji s antitijelima, vjerojatno će stvoriti kompleksnu imuno-bolest, tipičnu za takve bolesnike. Postoji cijepivo za prevenciju nastanka infekcije hepatitisom B. Zbog kroničnih komplikacija hepatitisa (ciroza i hepatocelularni karcinom), godišnje umire 500,000 do 1,200,000 osoba. Hepatitis B je endemičan u velikom broju južno-istočnih Azijskih država, gdje su ciroza i hepatocelularni karcinomi sve češći uzroci smrti.

Hepatitis se manifestira abdominalnom boli, povišenom tjelesnom temperaturom, hepatomegalijom (povećanje jetre) i dr. Neki se kronični oblici hepatitisa manifestiraju malim brojem znakova i simptoma i to tek kada je došlo do dugotrajne upale koja je dovela do zamjene jetrenih stanica vezivnim tkivom, odnosno kada je došlo do ciroze.

S poštovanjem Adis Nišić

Podijeli na socijalnim mrežama...