PREVENCIJA RAKA GRLIĆA MATERICE-EDUKATIVNO PREDAVANJE – SLUŽBA ZA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU ŽENA I TRUDNICA DOM ZDRAVLJA TUZLA

IMG 2800

PREVENCIJA RAKA GRLIĆA MATERICE-EDUKATIVNO PREDAVANJE – SLUŽBA ZA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU ŽENA I TRUDNICA DOM ZDRAVLJA TUZLA

Tim povodom a u sklopu ove humanitrane akcije u prostorijama škole za trudnice održano je edukativno predavanje. Tema:“Stop raku grlića materice“.Predavanje je održao dr.sc.med. Edin Ostrvica.Poziv je bio otvoren za sve žene a posebno treba istaći da su nakon predavanja svim prisutnim ženama uručeni vaučeri za besplatan papa test.

„Stop raku grlića materice“ je najmasovnija zdravstvena akcija u našoj zemlji.

Iako spada u grupu preventivnih karcinoma, rak grlića materice na drugom je mjestu po učestalosti kod žena i često je uzročnik visoke smrtnosti. Da svake dvije minute u svijetu od raka grlića materice umre jedna žena porazni su podaci, zbog čega ovakve akcije imaju višestruki značaj, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da živimo u zemlji u kojoj je briga o ženskom zdravlju posebno reproduktivnih organa žene i dalje tabu tema.

Predavanje je održano u sklopu velike humanitarne akcije a u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Tuzlanskog antona.Odziv na predavanje bio je izuzetan a sala škole za trudnice bila je premala da primi sve zainteresovane.Kako je istakla dipl.med.sestra Jasmina Sejdinović glavna sestra Službe,samosvjest o ranoj kontroli pomoću skrininga (papa testa) je porasla kod žena i to ohrabruje.

Inače ova akcija traje već drugu godinu na podrućju Tuzlanskog kantona,ističe Sejdinovićeva i treba znati da što se prije otkrije veća je mogućnost da se izlječi odnosno da nedozvolimo razvoj raka grlića materice.

Ona dodaje kako se neradi o bezazlenoj stvari ali ohrabruje podatak da je smrtnost smanjena za 7% na našem području.Inače zvaničnih podataka za broj oboljelih nema jer se uglavnom sve vodi na kliničkom nivou.

Predavanje doktora Ostrvice bilo je prilika i da se još uputi apel svim ženama da jedan dan u godini odvoje vrijeme za sebe da se kontrolišu jer kako su istakli iz ove službe upravo zbog toga je na vrijeme otkriven veliki broj u ranoj fazi i time sprječeno ono najgore a medicinski timovi ove Službe su uspijeli da saniraju (izliječe) žene kojima je na vrijeme otkriven ovaj nimalo bezazlen vid bolesti.

Podijeli na socijalnim mrežama...