“Poliklinika za očne bolesti Dom zdravlja Tuzla” BESPLATNO MJERENJE OČNOG PRITISKA

OCI

“Poliklinika za očne bolesti Dom zdravlja Tuzla” BESPLATNO MJERENJE OČNOG PRITISKA

U okviru aktivnosti obilježavanja Svjetske sedmice u borbi protiv glaukoma, 14. marta u vremenu od 9 do 13 sati, Poliklinika za očne bolesti tuzlanskog Doma zdravlja obavljat će besplatan scrining na GLAUKOM.Preciznije mjerit će se očni pririsak i to korisnicima zdravstvenih usluga koji to dosada nikada nisu radili te osobama koje su starije od 40 godina.

Glaukom predstavlja skup bolesti oka kod kojih dolazi do oštećenja očnog živca i može, ukoliko se ne liječi, rezultirati potpunim gubitkom vida. Ovo je vrlo česta bolest i predstavlja jedan od vodećih uzroka sljepoće.

Glaukom nije bolest već sindrom, odnosno skup slijedećih simptoma: povišenje očnog pritiska, udubljenje papile vidnog živca i oštećenje vidnog polja.

Kod zdravog oka, stanice cilijarnog tijela neprestano izlučuju tekućinu koja vlaži očnu leću, šarenicu i rožnicu. Ona se zove očna vodica i otječe iz oka kroz komorični kut. Glaukom se razvija kad je stvaranje očne vodice povećano ili je njeno otjecanje otežano. Tada dolazi do porasta očnog pritiska, do pritiska na živčana vlakna i krvne žile očnog živca i do njihovog oštećenja i uništenja. Postupno se prekida prenos slikovne poruke do mozga, a rezultat je oštećenje vida i na kraju sljepoća. Glaukom je bolest koja se ne može izliječiti, ali zahvaljujući ranom otkrivanju bolesti i odgovarajućem liječenju može se spriječiti trajni gubitak vida i kontrolirati tok bolesti. Normalni očni pritisak iznosi 12 – 22 mmHg (milimetara žive).

Ured za odnose s javnošću

Podijeli na socijalnim mrežama...