REAKREDITACIJA CENTRA ZA MENTALNO ZDRAVLJE TUZLANSKOG DOMA ZDRAVLJA

IMG 3894

REAKREDITACIJA CENTRA ZA MENTALNO ZDRAVLJE TUZLANSKOG DOMA ZDRAVLJA

Komisija Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine, počela je sa aktivnostima obavljanja vanjskog ocijenjivanja Centra za mentalno zdravlje. Radi se o nastavku kontinuiranog monitoriranja stanja u sferi zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja u F. BiH.

Kako je istakao prof. dr. Samir Mačković,pomoćnik direktora za medicinska pitanja Doma zdravlja Tuzla, Centar za mentalno zdravlje radi po svim standardima kad je u pitanju ova oblast. Bez obzira na toi uvijek želimo i kada je najbolje, da podignemo još veći nivo naših usluga. Spremni smo otkloniti bilo koji nedostatak jer ovakav vid reakreditacije može polučiti samo bolje rezultate. 

Nakon isteka perioda od tri godine, koliko traje akreditacija zdravstvenih ustanova, postupak kontinuiranog unapređenja kvaliteta nalaže ponovnu ocjenu, i ishođenje statusa reakreditirane ustanove. Što se tiče centara mentalnog zdravlja u FBiH koji su akreditaciju stekli tokom 2014. godine, u okviru Projekta Mentalnog zdravlja u BiH koji finansira Švicarska Agencija za razvojnu saradnju (Swiss Agency for Development Cooperation – SDC), upravo oni predstavljaju neke od prvih zdravstvenih ustanova koje obnavljaju ciklus i tako, ponovo stiču status, potvrđujući održavanje dostignutih standarda. Osim toga, svojim finansijskim participiranjem za troškove reakreditacijskog postupka svjedoče i o punom preuzimanju ideje i koncepta jačanja mentalnog zdravlja. Na taj način, centri za mentalno zdravlje postaju vrlo značajan dio sistema sigurnosti i kvaliteta jer osim što imaju određeni propisani nivo i način rada, u kvalitativnom smislu, obezbjeđuju i stalni nadzor i kontrolu vlastitih performansi,stav je komisije Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine.

Podijeli na socijalnim mrežama...