Savjeti za trudnice – prilikom posjete patronažne sestre

IMG 3707

Savjeti za trudnice – prilikom posjete patronažne sestre

Azira Mehanović, patronažna setra

Svrha posjeta patronažnih sestara trudnicama je provođenje primarne i sekundarne prevencije a sve u cilju procjene zdravstvenog,psihičkog,socijalnog i ekonomskog stanja trudnice.
Trudnoća je naime,vrlo osjetljivo razdoblje za ženu,pogotovo prva trudnoća. Samim tim potrebno je planirati i obavijestiti trudnicu o kućnoj posjeti patronažne sestre.Ono šta patronažna sestra kroz svoju stručnu ospoboljenost predočava kao savjet trudnicama može se opisati u nekoliko važnih segmenata.

Prije svega to se odnosi na pravilnu prehranu počevši od žitarica,povrća voća i salata pa sve do konzumiranja ribe i sl…Posebnu pažnju kroz svoje savjete trudnici patronažna sestra pridaje edukaciji o higijeni tijela osobito dojki.Savjeti o načinima za pravilno dojenje bitan su segmnet edukacije trudnica a prilikom posjeta u tu svrhu patronažna sestra obavezno dostavlja i edukativni materijal.Iako se to čini običnom puku manje važnim izuzetno je bitno pripremiti popis stvari za odlazak u bolnicu i pri povratku kući.Stvari koje se pripreme uz savjete patronažne sestre moraju biti na odvojenom mjestu i lako dostupne zbog trenutka i hitnosti potrebe kada za to dođe vrijeme.{nomultithumb}pregled

Mogućnost smetnji i nelagode u normalnoj trudnoći kao i savjeti za njihovo ublažavanje,jedan je od segmenata kome patronažna sestra posvećuje veliku pažnju.Upoznavanje sa znacima rizične trudnoće poseban je vid edukacije za sve trudnice.

Pod pojmom rizične trudnoće smatra se svaka ona trudnoća za vrijeme koje postoji nekakva otežavajuća okolnost koja predstavlja potencijalnu opasnost za krajnji ishod trudnoće.

stvari za porodilište

 

Primjera radi: podatak o prethodno postojećim pobačajima ili prijevremenim porođajima, postojanje porodičnih ili nasljednih bolesti koje se mogu pogoršati tokom trudnoće,hronične bubrežne bolesti, hronične ginekološke ili mokraćne infekcije, šećerna bolest, dob trudnice veća od 35 godina, trudnoća nakon liječene neplodnosti ili trudnoća postignuta metodama umjetne oplodnje i slično.

trudnica

 

Udio takvih trudnoća s prethodno postojećim opterećenjem je oko 20% u skupini svih trudnoća. Sva takva i slična stanja su potencijalno opasna, jer se tokom trudnoće mogu pogoršati i time poremetiti trudničino normalno napredovanje te ugroziti zdravlje majke i djeteta.

Podijeli na socijalnim mrežama...