Svjetski dan zdravlja 2011

IMG_1688

Svjetski dan zdravlja 2011

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. aprila pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije.
1948.,Svjetska zdravstvena organizacija održala je prvu Skupštinu, na kojoj je odlučeno da će se svaki 7. april, počevši od 1950-e godine, obilježavati kao Svjetski dan zdravlja. Smisao obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o specifičnoj zdravstvenoj temi kako bi se osvijetlila prioritetna sfera djelovanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO – World Health Organization). Aktivnosti osmišljene povodom tog dana nastavljaju se i nakon samog 7.aprila.

Antimikrobna rezistencija, koja je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, kao i njeno globalno širenje, prijeti djelotvornosti mnogih lijekova koji se danas u medicini koriste, dok istovremeno dovodi do ugrožavanja važnih napredaka postignutih u borbi protiv raznih infektivnih agenasa. Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja ove godine u Svijetu je sa posebnim fokusom na epidemiju HIV/AIDS-a, malarije i tuberkuloze.

Šta je antimikrobna rezistencija?
Antimikrobna rezistencija – poznata kao rezistencija na lijekove – nastaje kada se mikroorganizmi kao što su bakterije, virusi, gljivice i paraziti promjene na način da terapija koja se koristi za liječenje infekcija postaje neefikasna. Kada mikroorganizmi postanu rezistentni na većinu antibiotika, često se nazivaju “superbakterije“. Ovo je veliki problem, jer rezistentna infekcija može ubiti, može se proširiti na druge, i nameće ogromne troškove za pojedince i društvo.
 
Osnovni faktori prepoznati od strane Svjetske zdravstvene organizacije koji pokreću rezistenciju prema lijekovima uključuju:
–             neadekvatnu nacionalnu posvećenost sveobuhvatnom i koordinisanom odgovoru, loše definisane odgovornosti i nedovoljno angažovanje zajednica;
–             slab ili odsutan nadzor i monitoring sistem;
–             neadekvatan sistem kaji bi obezbjedio kvalitetno i neprekidno snabdjevanje lijekovima
–             neadekvatno, iracionalno korištenje lijekova uključujući i u stočarstvu;
–             slaba prevencija infekcija i kontrola prakse
–             osiromašeni arsenal dijagnostike, lijekova i vakcina, kao i nedovoljna istraživanje i razvoj novih proizvoda.
DZ Tuzla sa Poliklinikom „Dr Mustafa Šehović“, Služba higijensko epidemiološke zdravstvene zaštite će se aktivno uključiti u obilježavanje Svjetskog dana zdravlja, inteziviranjem aktivnosti na polju prevencije i kontrole zaraznih bolesti.
Planirana su edukativna predavanja u Osnovnim Školama, sa ciljem podizanja svijesti o pojavi antimikrobne rezistencije i značaju prevencije obolijevanja od zaraznih bolesti.
Od 01.04.-7.04.2011.god. će se svakodnevno provoditi predavanja u određenim O.Š.: O.Š. Pasci; O.Š. Novi Grad; O.Š.Bukinje; O.Š.Brčanska Malta; O.Š. Jala, Teme predavanja: Epidemiologija zaraznih bolesti i Spolno prenosive bolesti. Uzrast koji će se obuhvatiti predavanje od V-VIII razreda.
Sa predavanjima će se nastaviti tokom čitave godine po određenoj dinamici sa namjerom da  budu obuhvaćene sve škole.
Predavači:
Mr.sc.Jasna Šadić specepid.
 Dr Amerlina Mehičić spec.epid.
Dr Edin Halilović
Spec.higijene i ekol.
Rašid Milkunić dipl.san.ing.
 
Detaljnije informacije možete dobiti na tel. 282411 lok 204 i 205 ili
Rašid Milkunić 061194440

Ured za odnose s javnošću
Adis Nišić

Podijeli na socijalnim mrežama...