ŠTRAJK UPOZORENJA ZDRAVSTVENIH RADNIKA

IMG_7931

ŠTRAJK UPOZORENJA ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Kako je i najavljeno od strane Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu, ljekari i medicinsko osoblje su održali jednosatni štrajk upozorenja sa ciljem da ukažu na svoj nezavidan položaj. Rok je do 15. januara da sindikati ovog profila sjednu za pregovarački sto sa svim kantonalnim vladama u Federaciji BiH i da usklade visinu satnice sa troškovima života.

Naime, netosatnica utvrđena je Kolektivnim ugovorom 2007. godine i tada je utvrđeno da će se povećanje netosatnice uskladiti s troškovima života. Iako je to predviđeno i u Općem kolektivnom ugovoru zdravstvenim radnicima satnica nije povećavana iako su troškovi života povećani za gotovo 300%.

Izdvajanja građana za zdravstveno osiguranje je s vremenom povećano za oko 200 miliona KM od 2007. godine, no i pored toga zaposleni u zdravstvu imaju najnižu netosatnicu u Federaciji BiH.

„Sredstva koja su namjenjena zdravstvu ne dolaze u ruke zdravstevnih radnika. To znamo i mi jer i mi smo ti koji izdvajamo sredstva za zdravstvo od svojih primanja”, stav je ovog granskog sindikata.

Pacijenti štrajk nisu osjetili u smislu uskraćivanja zdravstvene usluge jer to nije ni bio cilj ovoga štrajka. Naime, svi hitni slučajevi bili su zbrinuti tako da građani nisu imali razloga za zabrinutost. U razgovoru sa pacijentima u prostorijama porodične medicine čuli smo podršku ljekarima koji se u borbi za svoja prava nisu oglušili o prava osiguranika.

IMG_7938 IMG_7943

Podijeli na socijalnim mrežama...