AKTIVNOSTI USTANOVE MART 2013 – USPJEŠAN RAD CENTRA ZA RANI RAST I RAZVOJ DJECE DOMA ZDRAVLJA TUZLA

IMG_8749

AKTIVNOSTI USTANOVE MART 2013 – USPJEŠAN RAD CENTRA ZA RANI RAST I RAZVOJ DJECE DOMA ZDRAVLJA TUZLA

Tri godine uspješnog rada Centra za rani rast i razvoj Doma zdravlja „Dr. Mustafa Šehović” Tuzla i na nedavnoj sjednici Vlade Federacije BiH usvojen Strateški plan o unapređenju ranog rasta i razvoja djece u FBIH do 2017. godine zajedno će izroditi dobru osnovu za poboljšanje zdravstvene usluge za mališane cijelog Tuzlanskog kantona.

S obzirom da je integrisani servis za djecu i roditelje koji u TK za sada jedino djeluje u tuzlanskom domu zdravlja dao dobre rezultate, otvara se mogućnost da isti centri zažive i u ostalih 13 opština Tuzlanskog kantona, odnosno u njihovim ustanovama primarne zdravstvene zaštite.

– Cilj nam je jačanje patronažne zdravstvene zaštite, onosno odlazak zdravstvenih radnika kućama djeci od 0 do 3 godine s namjerom da se vrši prevencija, rana detekcija i intervencija ukoliko za to postoji potreba. Do sada je u Tuzli 180 porodica obuhvaćeno kućnim posjetama. To su ciljane posjete s tim da prijevremeno rođenoj djeci idemo češće u prvim mjesecima života. Nakon toga djeca idu u predškolske radionice u kojima ima je, uz ljekare, na usluzi tim koji čine pedagog i psiholog, kazala je Admedina Lugavić, uposlenik Centra za rani rast i razvoj pri Domu zdravlja Tuzla. Ovakav vid usluge za najmlađe implementiraće se i u drugim opštinama uz podršku UNICEF-a, te multisektorske grupe koju čine tri ministarstva (zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite).

– Integrisane usluge za djecu uvijek mogu biti bolje i na višem nivou. Tuzla se može pohvaliti da je lider na ovom području i zato želimo da njihov model rada bude primjer ostalim opštinama TK, ali imamo namjeru da taj sistem proširimo na cijelu BiH, kazala je Selena Bajraktarević, dr. medicine i voditelj sektora zdravstva pri UNICEF-u.

Dobar rad Centra za rani rast i razvoj djece polučio je u mjesecu martu 2013 i donaciju od strane UNICEF-a BiH.Radilo se o posebno opremljenom kombi vozilu koji je specijaliziran kao igranonica i kao biblioteka.Vrijednost ove donacije bili ja cc. 50 hiljada dolara.Prije svega omogućit će zaposlenicima centra kućne posjete mališanima kao i grupama ondje gdje je za to prijeko neoiphodno da se na ovakav način komunicira sa djecom.Naravno to znači da će se voditi računa i od djeci ometenoj u razvoju.Kako je ovo prilikom istakla Ms.Ane Claire Dufay zamjenica predstavnika UNICEF-a u BiH integracija djece u društvo je prijeko neophodna a zajedničkim ciljem svih relevatnih isntitucija to može polučiti uspijeh.Ona je pohvalila rad centra i rekla da će se i ubuduće UNICEF sa velikim poštovanjem i svojom pomoći uključivati u ustanove koje to rade na pravi način.

IMG_8722IMG_8723IMG_8739IMG_8747

Podijeli na socijalnim mrežama...