VELIKI STRUČNI USPIJEH SLUŽBE ZA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU ŽENA I TRUDNICA TUZLANSKOG DOMA ZDRAVLJA”

picture-008_thumb

VELIKI STRUČNI USPIJEH SLUŽBE ZA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU ŽENA I TRUDNICA TUZLANSKOG DOMA ZDRAVLJA”

“1000 – iti Ultrazvučni fetalni scrining kod trudnica u prvom trimestru trudnoće”

Izuzetan povod da se u ponedjeljak 22.11.2010. sa početkom u 10.00 sati u prostorijama Službe/ŠKOLE ZA TRUDNICE u Domu zdravlja Tuzla organizuje PRESS KONFERENCIJA, na kojoj će se novinarima obratiti prof.dr.sc.Adem Balić, načelnik Službe, prim.dr.Kasim Brigić, direktor ustanove i ostale kolege ljekari koji su učestvovali u ovom izuzetnom poduhvatu koji i dalje traje.

Picture-008_medium

Radi se o UZ scriningu koji se radi na najsavremeniji način koji se osim u tuzlanskom Domu zdravlja radi još jedino u Sloveniji.Tim više uspijeh tuzlanskih ljekara je veći. Dakle, radi se o konkretnom RANOM ustanovljanju anomalija kod ploda trudnica u prvom trimestru trudnoće. Dijagnostika koja je korištena prije a u najvećem slučaju i danas je površna, osim u tuzlanskom Domu zdravlja nije bila dovoljna za kvalitetno i na vrijeme otkrivanje anomalije u trudnoći pa smo nažalost bili svjedoci velikog broja djece koja su se rađala sa anomalijama i danas su sa posebnim potrebama.

embrio-nt

Treba zato istaći veliki uspijeh otkrivanja anomalija koji je urađen u Domu zdravlja Tuzla, time se na vrijeme zaštitilo zdravlje trudnice ali i u nekim slučajevima prekinula trudnoća. Ultrazvučni fetalni skrining na kraju I trimestra trudnoće koji je proveden u Domu zdravlja Tuzla značajno je na koncu uticao na smanjenje stope rađanja djece sa teškim i srednje teškim anomalijama i hromozomapatijama, daleko više nego svih ranijih godina i to prije svega zahvaljujući dobroj organizaciji, timskom radu i striktnom poštivanju preporuka FMF, bez ulaganja u novu opremu osim u edukaciju.

O ciljanim rezultatima kao i ostalim pojedinostima ovog više će se govoriti na najvljenoj press konferenciji.

Podijeli na socijalnim mrežama...