Vrijedna donacija Švicarske vlade koju je realizirala Fondacija Fami

IMG 0281

Vrijedna donacija Švicarske vlade koju je realizirala Fondacija Fami

BH PROJEKAT JAČANJA SESTRINSTVA U BiH

Sredstvima Vlade Švicarske, Projekat jačanja sestrinstva u BiH je obezbjedio pomoć u vidu lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava za patronažne sestre u 16 domova zdravlja. Ovim projketom planirana je i edukacija o specifičnim postupcima u vrijeme epidemije te psihološka podrška za medicinske sestre.

Domu zdravlja Tuzla uručena je okviru ovog projekta izuzetno vrijedna i kvalitetna zaštitna oprema namijenjenja za rad ne terenu kroz patronažni odjel i odjel zdravstvene njege u kući.Radi se o kompletnim zaštitnimm višekratni m odjelima,velikoj količini sredstava za dezinfekciju ruku,visoko kvalitetnim maskama i vizirima.Zahvalnost na donaciji istakla prim.dr.Samir Srabović,načelnica Službe opšte/porodične medicine.Ona je nagalasila da je donacija tim više vrijedna upravo zbog načina rada pomenutih odjeljenja čiji su zaposlenici su uvjek najizloženiji i na udaru posebno u vrijeme COVID-a 19, zbog stalnih kućnih posjeta kojih na dnevnom nivou bude 150. Načelnica Srabović zahvalila se Švicarskoj Vladi, Fondaciji Fami BH i Ženevskim univerzitetskim bolnicama na svemu urađenom dosada kao i na kompletnom projektu podrške sestrinstva u BiH.

Značaj usluga koje pružaju medicinske sestre/tehničari je tokom pandemije COVID-19 postao očigledniji nego ikada prije. Blizu 300 patronažnih sestara/medicinskih sestara-tehničara porodične medicine u zajednici u 16 opština koje podržava Projekat jačanja sestrinstva u BiH (ProSes), nastavljaju u kućnim posjetama pružati usluge svojim pacijentima, prvenstveno najugoženijim osobama. Da bi mogli nastaviti raditi u punom kapacitetu tokom postojeće krize, obezbjeđena im je adekvatna zaštita. I pored uloženog truda i doprinosa nadležnih institucija, postoji potreba za dodatnom zaštitnom opremom, jer svaka kućna posjeta zahtijeva korištenje novog kompleta opreme da bi se spriječilo potencijalno prenošenje virusa iz jednog u drugo domaćinstvo ili u dom zdravlja. Adekvatnom zaštitom medicinskih sestara spriječava se mogućnost njihovog inficiranja i oboljevanja, koje bi moglo dovesti do toga da nema dovoljno zdravstvenih radnika da se brinu o potrebama stanovništva.

Pandemija COVID-19 je novo iskustvo za zdravstvene radnike. Zbog toga, patronažnim sestrama će biti obezbijeđena edukacija putem video materijala i online obuke. Onima koji su iskazali potrebu, u narednom periodu pružiće se i psihološka podrška u saradnji sa Projektom mentalnog zdravlja u BiH.

Projekat jačanja sestrinstva u BiH od 2012. godine intenzivno pruža podršku relevantnim partnerima u oblasti regulisanja sestrinske profesije, standardizacije usluga, obrazovanja medicinskih sestara i jačanja strukovnih udruženja.

Projekat finansira Vlada Švicarske a provode Fondacija fami (BiH) i Ženevske univerzitetske bolnice.Oprema za 16 Domova zdravlja u BiH koštala je 64.225 KM,rečeno je ovom prilikom.

Podijeli na socijalnim mrežama...