Zdrav osmijeh je lijep osmijeh

Zdrav osmijeh je lijep osmijeh

Kako bi istakli značaj zdravih zuba, ljepotu i samopouzdanje koje sa sobom nosi zdrav osmijeh ljekari Službe stomatologije tuzlanskog Doma zdravlja organizovali su edukativno predavanje za ljekare i građanstvo.

Nažalost, kod nas je potreba za stomatološkim intervencijama i dalje visoka, a veliki broj usluga odnosi se na stomatološku protetiku, odnosno nadoknadu izgubljenog zuba i/ili više njih.

Upravo je stomatološka protetika bila tema predavanja dr. Jasne Hadžiefendić i Ešrefa Alibegovića, zubnog tehničara, a naglašena je dugotrajna korist na fonskom i estetskom polju, kao i u rekonstrukciji žvaćnog sistema. Uz to, bilo je riječi i o njezi tzv. trećih zuba, odnosno zubnih proteza, a sve u cilju njege desni i nepca te izbjegavanja iritacija.

Važnost zdravog osmijeha započinje u djetinjstvu, sa prvim posjetom stomatologu koje bi se trebalo desiti do prve godine života. Tom prilikom se roditeljima ukaže na pravilnu njegu usne šupljine djeteta i važnost pranja zuba do pet minuta kako bi se izbjegao karijes.

– Uslijed preranog gubitka mliječnih zuba javlja se veliki broj ortodontskih nepravilnosti. Zato sistematski pregled zuba kod djece treba obaviti do polaska u školu jer tada niče prvi stalni zub, takozvana šestica. To je najvažniji zub u usnoj šupljini kojem treba obezbijediti da nikne u pravilnim uslovima i da se očuva od karijesa, kazala je dr. Selma Šehidić u svom predavanju o prevenciji zdravlja dječijih zuba.

Pokrovitelj ovog predavanja je kompanija DM koja je pokretač nekoliko akcija sa tematikom očuvanja zdravlja zuba.

B. K.

Podijeli na socijalnim mrežama...